Stoupající cena bylinek zdražuje čaje, alkohol, i další výrobky. Je málo sběračů, nepomáhá ani počasí

V Česku stoupá cena bylinek i výrobků z nich. Ovlivňuje ji nedostatek sběračů, brigádníků i počasí. Například Leros přiznává během posledního roku nárůst cen zhruba o 20 procent. Ořechovka nebo absint zdraží podle lihovaru Žufánek zhruba o deset procent.

„Roste cena kvalitního jalovce, a to kvůli nedostatku, způsobeném obrovským zájmem o gin, který ne a ne utichnout. Hodně zdražilo i exotické koření, v našem případě hojně využívaný kardamom, který jsme dříve nakupovali kolem 600 korun za kilo a dnes je kolem 1800 korun,“ popisuje Martin Žufánek z rodinného lihovaru Žufánek v Boršicích u Blatnice. „Zdražovat budeme muset hlavně Ořechovku a absint St. Antoine, a to zhruba o deset procent,“ pokračuje Žufánek.

„Některé byliny jsou hůře dostupné a oproti loňskému roku vzrostla jejich cena. K růstu cen některých exotických druhů došlo v řádu desítek procent, u lokálních druhů nebyl nárůst ceny takto vysoký,“ říká ředitel výrobního závodu Becherovky Tomáš Bryzgal.

O zdražování bylinek a jejich výrobků mluví třeba i velkoobchod Herbona. Firma Leros přiznává navýšení cen za poslední rok asi o dvacet procent. „Na výsledné ceně se projevuje nejen stoupající cena bylin, ale také například cena ekologického obalového materiálu nebo investic do moderního strojového vybavení. Cena našich výrobků tak za poslední rok vzrostla zhruba o dvacet procent,“ navazuje vedoucí nákupu bylin firmy Leros Jana Svobodová.

Chybí sběrači i brigádníci

Leros byliny částečně pěstuje a částečně vykupuje od pěstitelů nebo sběračů. „V oblasti výkupu bylin je letošní rok, stejně jako ten loňský, bohužel, poznamenán pandemií koronaviru, takže je sběračů méně než v předchozích letech. Brigádníky zaměstnáváme v oblastech, kde byliny pěstujeme, například v Rajecké dolině na Slovensku. Vzhledem k tomu, že sběr bylin není lehká práce, pracuje se na sluníčku a záda dostávají zabrat, brigádníky není jednoduché sehnat. Spolupracujeme však s řadou místních žen, které mají k půdě i k bylinám vztah a vrací se na sběr k nám každou sezonu,“ popisuje Svobodová z Leros.

„Zvedli jsme i výkupní ceny, abychom lidi motivovali, ale i tak je to letos bída,“ popisuje zkušenosti výkupny i vlastní zahrádky bylinek Vladimír Fröhlich z Písku. Podle něj je problém také v tom, že zdražují přepravní služby, které od lidí do výkupny bylinky dovážejí.

„Letos je to horší než loni, to byli lidé více doma a sbírali. Chybí nám hlavně jarní květy, ty musíme dovážet z ciziny,“ doplňuje jednatel velkoobchodu Herbona v Chebu Martin Šimon.

Nedostatek brigádníků mají i farmy. „Naši pěstitelé hodně zapojují rodinu a své přátele, brigádníci chybí,“ říká vedoucí marketingu firmy Sonnentor Kamila Šťastná. „Zapojovali jsme dobrovolníky, hlavně z ciziny, těch bylo loni velmi málo, letos budeme mít prvního,“ pokračuje Stanislav Svatoň z Ekostatku Vlkaneč.

Bylinky ohrožují i změny počasí

„Letos se bylinkám moc nedaří, a to kvůli hrozným změnám počasí. Střídá se slunce, zima, deště. Lípa a bez brzo odkvétají,“ popisuje Fröhlich z Písku. Sazenice bylinek lidem podle něj často pomrzly. „Na jaře byla zima, pak bylo chladněji, bylinek je tak míň. I proto je o ně větší zájem,“ pokračuje Jan Šulc z farmy u Pelhřimova.

„Problémy nám činí specifičtější byliny, jako například Těhozev březový, neboli Bucco, který roste v jižní Africe,“ popisuje Svobodová z Leros. Podle ní je stále větší poptávka také po BIO čajích, u nich je prý náročné sehnat odpovídající kvalitu a specifikaci. „Proto jsme se rozhodli v letošním roce certifikovat další BIO oblasti v České republice pro sběr i pěstování bylin v BIO kvalitě,“ uzavírá Svobodová.