Do Česka přišly první peníze z unijního fondu obnovy po covidu

Do Česka již přišla první část evropských peněz na národní plán obnovy po pandemii covidu-19. Zatím je to 2,75 miliardy korun, které chce ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)  ponechat hlavně na zdravotnické a sociální výdaje. Necelé tři miliardy jsou jen zlomkem celkové částky, kterou může Česko čerpat z unijního fondu obnovy – k dispozici má přes 180 miliard korun.

Evropská komise v pondělí oznámila, že členským státům poslala 800 milionů eur, tedy více než 20 miliard korun. České ministerstvo financí již eviduje 2,75 miliardy, které přišly. Ministryně financí očekává, že další peníze přijdou „v rychlém sledu“.

Peníze z fondu obnovy bude v Česku rozdělovat několik resortů. „Základní priorita, ať to nekomplikuji, je zdravotnictví, přístroje a věci do zdravotnictví, ale jsou tam i některé sociální věci,“ řekla Alena Schillerová.

Fond obnovy po covidu-19 v celkové hodnotě 800 miliard eur (přes 20 bilionů korun) označovaný jako NextGenerationEU je financován dluhopisy vydávanými Evropskou komisí. Vyplacené peníze jsou součástí iniciativy REACT-EU, která pod tento fond spadá. Cílem opatření v rámci REACT-EU je posílit odolnost zdravotnických systémů, udržovat a vytvářet pracovní místa a podporovat malé a střední podniky.

Národní plán obnovy, na jehož základě může peníze z fondu obnovy čerpat, odeslalo Česko Evropské komisi počátkem června. Plán, podle kterého chce Česko s využitím unijních peněz investovat až 200 miliard korun, česká vláda schválila v polovině května. Největší část peněz, zhruba 91 miliard korun, je určena na infrastrukturu a přechod ke klimaticky šetrnému hospodářství. Na zhodnocení toho, zda plán odpovídá kritériím stanoveným pro využití peněz, má exekutiva Evropské unie dva měsíce.