Energošmejdi to zkoušejí dál. ČOI však uděluje za nekalé praktiky vysoké pokuty

Události: Nekalé praktiky obchodníků s energiemi (zdroj: ČT24)

Česká obchodní inspekce přiostřila v boji s nekalými obchodníky s energiemi. Rozdala už několik milionových pokut a další chystá. Zprostředkovatelé, kteří většinou slibují výhodnější energie, používají agresivní a podvodné praktiky. Cílí přitom převážně na seniory.

Na začátku všeho byl krátký telefonát. „Volala nějaká paní, že chce mluvit o elektřině. Odpověděla jsem, že nic nechceme, že jsme u někoho jiného. Položila jsem telefon a ona potom volala za dvě, za tři hodiny, že posílají smlouvu. Já říkám, my nic nechceme a dejte nám pokoj,“ vzpomíná Zdeňka Hladká. 

Přišel dopis se složenkou, po kterém následoval další dopis s upomínkou. Tedy taktika, která podle České obchodní inspekce není u podvodných zprostředkovatelů energií výjimkou.

„Dochází ke klamání, k až agresivním praktikám. Konkrétně tam bývá, že spotřebitel nemůže od téhle smlouvy odstoupit, byť na to má nárok. Jsou tam i různé smluvní pokuty, které mají spotřebitele vystrašit,“ popsal ředitel ČOI Brno Karel Havlíček.

Jen brněnský inspektorát v tuto chvíli řeší dvacítku podobných případů. Co kontrola, to pochybení.

  • EREP ENERGIE                            170 000
  • České aukce                              1 000 000
  •                                                            700 000
  • Česká aukční energetická    1 200 000
  • Zdroj: ČOI Brno

„A řádově s milionovými pokutami počítám i u těch nehotových případů. Někdo možná může říct, že se jedná o pokuty likvidační, nicméně pokud by se nám podařilo prokázat všechny nekalé praktiky, pak bych vůbec neváhal s likvidační pokutou,“ zdůrazňuje Havlíček. 

  • Česká obchodní inspekce pravomocně uložila ve třetím čtvrtletí letošního roku osm pokut v celkové výši 1,445 milionu korun. Nejvyšší pravomocná pokuta v tomto čtvrtletí byla ve výši jeden milion korun uložena společnosti České aukce, s. r. o.
  • „Mimo jiné za to, že se dopustila nekalé obchodní praktiky, protože používala smlouvy obsahující protiprávní článek, který pod smluvní pokutou znemožňoval klientům v zákonných lhůtách od kontraktu odstoupit,“ uvedla ČOI v tiskové zprávě.
  • Zdroj: ČOI

ČT se pokusila pokutované firmy kontaktovat. Většinou se ozvalo: „Volaný účastník je dosud nedostupný“. Odpověděla jediná, a přestože za nekalé praktiky dostala pokutu, jejich používání popírá. „Naše společnost se zásadně distancuje od nekalých praktik některých subjektů na trhu s energiemi,“ uvedl Jan Reitoral, jednatel společnosti EREP ENERGIE.

Ředitel ČOI Brno připomíná zásadní radu pro podobné případy. „Nepodepisovat ihned po rozhovoru s jakoukoliv společností jakoukoliv smlouvu. Ale říct: nechte mi tady tu smlouvu, já si ji prostuduju, a poradit se třeba se sousedy, s rodinou. Protože stále platí zásada – Podepsat můžeš, ale přečíst musíš.“

Problém takzvaných energošmejdů má řešit novela zákona z dílny ministerstva průmyslu, kterou vláda schválila v polovině března. Poslanecká sněmovna ji ale zatím neprojednala.