Čtvrtletní růst německé ekonomiky byl silnější, než se čekalo

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům zvýšil o 8,5 procenta, oznámil v konečné zprávě německý statistický úřad. Růst ekonomiky tak byl výrazně silnější, než naznačovaly dosavadní poznatky. Statistický úřad na konci října v předběžné zprávě uváděl růst HDP o 8,2 procenta. Podnikatelská nálada v Německu se však v listopadu už druhý měsíc za sebou zhoršila, upozornil hospodářský institut Ifo.

Z konečných údajů, které prošly sezonním a cenovým očištěním, vyplývá, že německá ekonomika ve třetím kvartálu dokázala dohnat velkou část propadu, kterou způsobila pandemie nemoci covid-19. Ve druhém čtvrtletí se HDP propadlo o rekordních 9,8 procenta, v prvním čtvrtletí pak ekonomika klesla o 1,9 procenta.

V meziročním srovnání ekonomika podle cenově i kalendářně očištěných dat ve třetím čtvrtletí klesla o čtyři procenta. V případě cenově očištěných dat byl pokles 3,9 procenta.

K růstu výrazně přispěla soukromá spotřeba, která proti předchozímu kvartálu zaznamenala růst o 10,8 procenta. Výdaje spotřebitelů o 0,8 procenta zvýšil také stát. O 16,8 procenta vzrostly investice do strojního vybavení a nákupu aut, naopak investice do stavebnictví se proti předchozímu čtvrtletí o dvě procenta snížily.

Růst hlásí i zahraniční obchod – vývoz zboží i služeb si oproti předchozím třem měsícům připsal 18,1 procenta. Dovoz zaznamenal nárůst o 9,1 procenta.

Ekonomové neočekávají, že německé hospodářství ztráty brzy dožene

I přes prudký růst ve třetím čtvrtletí však ekonomové neočekávají, že německé hospodářství ztráty brzy dožene, protože v zemi byla od začátku listopadu vyhlášena rozsáhlá karanténa. Analytici odhadují, že HDP se letos propadne o 5,1 procenta, zatímco ministr hospodářství Peter Altmaier vychází z očekávaného poklesu 5,5 procenta.

Navíc už druhý měsíc v řadě se zhoršila podnikatelská nálada, upozornil hospodářský institut Ifo. Jeho index podnikatelské nálady klesl na 90,7 z říjnových 92,5 bodu. Částečná uzávěra zavedená kvůli druhé vlně pandemie covidu-19 negativně ovlivňuje výhled. Německo má největší ekonomiku v Evropě.

„Zvýšila se obchodní nejistota. Druhá vlna koronaviru narušila obnovu hospodářství,“ uvedl prezident institutu Ifo Clemens Fuest. Hlavní index až do října rostl, a to pět měsíců v řadě.