V Česku v souvislosti s koronavirem výrazně narostl počet vyděračských útoků

V České republice vzrostl v posledních třech měsících počet útoků vyděračských programů (ransomware) o 69 procent v porovnání s prvním pololetím. Nárůst souvisí s koronavirovou epidemií a zvýšení využívání práce z domova. Uvedla to antivirová firma Check Point.

Podobně je na tom například Švýcarsko s růstem ransomwarových útoků o 71 procent. Ještě větší vlnu zažívají v Německu (růst o 145 procent), ve Španělsku (160 procent) nebo ve Švédsku (250 procent). Naopak v Itálii vzrostl počet vyděračských útoků jen o šest procent a ve Francii o 36 procent.

„Ransomware letos bohužel trhá rekordy, což souvisí i s koronavirovou pandemií. Organizace musely rychle zareagovat a umožnit zaměstnancům pracovat z domova, ale v IT systémech to vytvořilo řadu hluchých míst,“ uvedl Pavel Krejčí z Check Pointu.

Celosvětově se podle Check Pointu průměrný denní počet ransomwarových útoků v posledních třech měsících zvýšil o 50 procent ve srovnání s první polovinou roku. Procento zdravotnických organizací zasažených ransomwarem se zdvojnásobilo.

Zdravotnická zařízení jako cíl

Ransomware zašifruje data v systému oběti a za jejich opětovné zpřístupnění požadují kyberzločinci výkupné. Vzhledem ke koronavirové pandemii je každý útok na nemocnice a zdravotnická zařízení kritický a například v USA je zdravotnictví nejvíce zasaženým sektorem.

Hackeři stále častěji nejdříve ukradnou velké množství citlivých informací a poté zašifrují databáze oběti. Následně hrozí zveřejněním těchto informací, pokud nebude zaplaceno výkupné. Na organizace to tak vytváří další tlak, aby splnily požadavky hackerů.