Úřady stahují kuřecí řízky z Polska. Je v nich salmonela

Praha – České úřady začaly z obchodů stahovat deset tun kuřecího masa z Polska, protože v něm objevily salmonelu. Konkrétně jde o stehenní řízky bez kosti a kůže, které mají minimální datum trvanlivosti do 29. března 2016. Část masa už se prodala, část skončila na slovenském trhu.

Státní veterinární správa (SVS) včera prostřednictvím laboratorního vyšetření zjistila, že kuřecí řízky od polského výrobce obsahují Salmonellu enteritidis a okamžitě je začala stahovat z obchodů. „Informace o nálezu byly rovněž předány krajské hygienické stanici a vloženy do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva), neboť část zásilky byla distribuována na Slovensko. Zakoupený výrobek je možné vrátit v místě prodeje,“ uvedla SVS.

„Výrobek byl distribuován do tří prodejen v České republice - Gastro Plus Louny, soukromá osoba v obci Baška a v obci Sadská to je LUKUL, s.r.o. A do jedné prodejny na Slovensku. Zásilky byly určeny pro prodejny v balení 6 krát 2 kg, to znamená, že nebyly určeny pro konkrétní spotřebitele. Nicméně v prodejnách si mohl tento výrobek později zakoupit kdokoliv,“ doplnil mluvčí SVS Petr Pejchal.

„Včas jsme byli informováni dovozovou firmou, všechno je odvezeno a není na skladě,“ potvrdil soukromý podnikatel z obce Baška Bronislav Tesař. Také majitel Gastro Plus Louny Petr Novotný uvedl, že zboží se na trh ani nedostalo. „Zmiňované zboží se již na našem skladě nenachází (po osobní kontrole v mrazáku) a ani nebylo vpuštěno na trh.“

Veterinární správa má aplikaci, kde zveřejňuje aktuální výsledky kontrol

Závadné maso by nemělo být ani v mrazácích velkých obchodních řetězců. „Žádné takové maso se v naší obchodní síti neobjevilo, my drůbeží maso polského původu již déle než rok neprodáváme,“ informovala mluvčí společnosti Ahold Dagmar Krausová.

Dovozci může hrozit za přestupek až milionová pokuta. „Je to vždy odpovědnost výrobce a dovozce, kteří danou potravinu uvádí do obchodů. Musí deklarovat zdravotní nezávadnost,“ dodal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že nejvíce rizikové je právě maso a pak mořské ryby a plody moře. Podle ministra ale podobných případů nepřibývá.

Identifikace výrobku

  • Název: Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže, tř. jakosti A
  • Výrobce: PL 12030323 (identifikační označení)
  • Balení: 6 x 2 kg
  • DMT: 29. 3. 2016 (datum minimální trvanlivosti)
  • Množství: 10 200 kg

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, špinavých rukou). Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti, protože se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin (průjem, zvracení).