Airbus zaplatí pokutu, předběžně se dohodl na urovnání obvinění z korupce

Evropský výrobce letecké techniky Airbus dosáhl s úřady ve Francii, Británii a Spojených státech předběžné dohody o urovnání obvinění z korupce. Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) se Airbus v rámci dohody vyhne oficiálnímu obvinění a zaplatí pokutu. Ta by se podle některých zpráv médií mohla pohybovat kolem tří miliard eur (zhruba 76 miliard korun). Dohodu nicméně ještě musejí schválit soudy v jednotlivých zemích.

„Airbus potvrzuje, že v principu dosáhl dohody,“ uvedla v úterý firma v krátkém prohlášení. Upozornila nicméně, že z právních důvodů se nemůže vyjádřit k podrobnostem svých rozhovorů s úřady.

Airbus zhruba před čtyřmi lety oznámil, že čelí vyšetřování kvůli využívání externích poradců k získání lukrativních objednávek na komerční letadla. Firma tehdy uvedla, že se na vyšetřovatele sama obrátila poté, co odhalila určité nesrovnalosti.

Za korupci propuštěno přes 100 zaměstnanců

V rámci vlastního vyšetřování obvinění z korupce již Airbus podle agentury Reuters propustil přes 100 zaměstnanců. Firma poskytla úřadům přes milion dokumentů a provedla organizační změny, aby zabránila budoucím pochybením.

Akcie společnosti Airbus po zprávě o dohodě posílily, a to navzdory hrozbě vysoké pokuty. Analytici a obchodníci totiž vítají skutečnost, že se podnik blíží k uzavření této aféry, uvedl Reuters. Krátce před 11:00 SEČ si akcie Airbusu připisovaly téměř dvě procenta. „Vítáme urovnání toho vyšetřování, ačkoliv to přináší určité náklady,“ uvedli analytici z makléřské společnosti Jefferies.