Rakouskou pýchu Grüner Veltliner, která zabírá třetinu tamních vinic, ohrožuje oteplování

Růst teplot ohrožuje slavnou rakouskou odrůdu bílého vína Grüner Veltliner a pěstitelé se obávají, že budou muset přesedlat na víno červené. Tomu teplé klima prospívá, zatímco bílé víno připravuje o svěžest a jeho jemné aroma. Životní prostředí se tak podle agentury Reuters dostává do středu zájmu při vyjednávání o nové rakouské vládní koalici.

Čím vyšší teplota, tím vyšší obsah cukru a alkoholu v hroznech, což se následně projevuje na jakosti vína. To vinařům způsobuje potíže, protože od roku 1880 se v alpské zemi teploty zvýšily o dva stupně, což je více než dvojnásobek celosvětového průměru.

Grüner Veltliner představuje zdaleka nejvýznamnější odrůdu v Rakousku, pěstuje se na více než třetině jeho vinic a je také nejčastěji vyváženou odrůdou.

Víno obecně hraje v rakouské ekonomice důležitou roli. Ročně se v zemi vyprodukuje v průměru 2,5 milionu hektolitrů. Většina se spotřebuje doma, ale jen za rok 2018 odešlo na vývoz 53 milionů litrů v hodnotě 170 milionů eur (4,4 miliardy korun). Nejdůležitějším trhem je Německo.

Pokud se bude dále oteplovat, Veltliner přestane růst, říká vinař

„Pokud bude globální oteplování takto pokračovat, blíží se katastrofa. Naše kulturní bohatství – od lyžování po Grüner Veltliner – je akutně ohroženo,“ řekl Reuters jeden z nejznámějších rakouských vinařů Willi Bründlmayer, který ročně vyprodukuje na 600 tisíc lahví. Vysvětluje, že pokud bude oteplování pokračovat, Veltliner prostě přestane růst.

„Teď sklízíme Grüner Veltliner o čtyři týdny dříve než za mého mládí,“ uvádí muž, který stojí v čele slavného vinařství stejného jména v Dolním Rakousku od roku 1980. Dodává, že v teplejších částech vinohradů již vysadil odrůdy červeného vína, které si ve vysokých teplotách libují.

Rakouská strana Zelených v nedávných parlamentních volbách v městečku Langenlois, jehož svahy jsou obsypané Bründlmayerovými vinohrady, svůj výsledek více než ztrojnásobila. Vítěz voleb – rakouští lidovci (ÖVP) Sebastiana Kurze – zatím ale neuvedl, které straně by při vytváření vlády dal přednost.

Klimatické otázky pro Kurze nepředstavují prioritu, připomněla agentura Reuters. Jeho ÖVP vylučuje zavedení uhlíkové daně, kterou prosazují právě Zelení. Uhlíkové emise sice snižovat chce, ale ne na úkor lidí, kteří dojíždějí do zaměstnání, a ne na úkor obyvatel venkova.

Země ale přesto hodlá přejít do roku 2030 kompletně na obnovitelné energie. Již nyní pochází podle Reuters z těchto zdrojů asi 72 procent elektřiny v Rakousku.