Deset let nic. A nyní Hradec Králové zdražil zahrádkářům nájmy až dvacetkrát

Události: Dražší zahrádky v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Zahrádkaření v takzvaných osadách v Hradci Králové bude od října výrazně dražší, v některých případech až dvacetkrát. Radnice zvýší nájemné za pozemky ze současné koruny za metr čtvereční na deset. Plocha pod chatou vyjde ještě dráž. A tak se někteří místní obávají, že se budou muset svého koníčku vzdát. Magistrát vysvětluje, že jen dorovnal ceny na úroveň jiných, stejně velkých měst.

Místo 500 korun ročně za zahradu v osadě na okraji Hradce Králové bude muset Tomáš Grulich platít více než pět tisíc. „Nejsou to komerční plochy, to je potřeba si uvědomit,“ konstatuje.

Marie Ulrichová se o květiny a zeleninu stará v jiné z královéhradeckých osad už téměř čtyřicet let. Obává se však, že si další zahradničení už nebude moci dovolit. „Jsem vdova v důchodu…to bych se nedoplatila, to ani náhodou.“

Marie Ulrichová, zahrádkářka
Zdroj: ČT24

Když je na pozemku v zahrádkářské osadě chata, vzroste cena za zastavěnou část z koruny na dvacet. Nájemné se zvyšuje po deseti letech.

„Cena jedné koruny za nájem metru pozemku v zahrádkářské kolonii vůbec neodpovídá realitě,“ hájí zdražení náměstkyně primátora Hradce Králové Věra Pourová (ANO). Opoziční zastupitel Hradce Králové Lubomír Štěpán (KSČM) připouští, že koruna je určitě nízká cena, ale prosazoval by navýšení maximálně na tři koruny. 

Pourová argumentuje, že hledali srovnání s podobně velkými městy. ČT se podívala, jak vypadají ceny v náhodně vybraných českých městech. 

Zahrádkáři pozemek nájem
Zdroj: ČT24

Hradec Králové se změnami přiblíží třeba Liberci nebo Pardubicím. Na druhé straně je například Ústí nad Labem nebo Trutnov s 30 haléři za metr čtvereční a rok.

Přitom právě radnice v Trutnově jakékoliv navýšení cen zatím nechystá. „Nechce z této věci dělat byznys,“ uvedla mluvčí městského úřadu Michaela Dědková.