Babišova evidence tržeb děsí hospodské. Placení daní nás zruinuje, říkají

Praha – Resort financí plánuje od roku 2016 kontrolovat přes internet tržby v každé pokladně v Česku, a zlepšit tak výběr daní. Podnikatelé v pohostinství ale varují, že důsledné placení daní pro ně není existenčně únosné. Mohla by prý skončit až třetina restaurací nebo barů. Kvůli takzvané elektronické evidenci tržeb budou navíc firmy muset investovat do nových či vylepšených pokladen miliardy korun.

Události: Babišova evidence tržeb děsí hospodské (zdroj: ČT24)

Nahrání nového softwaru, který umožní státu kontrolovat tržby na dálku, může u starších pokladen vyjít i na desítky tisíc korun. Mnoho stávajících přístrojů pak napojit na internet vůbec nelze. „Ty pokladny jsou do budoucna naprosto k ničemu. Jejich výrobce, když je vyráběl, nepočítal s tím, že budou někdy připojeny na jakýkoliv server,“ upozorňuje Tomáš Pačes, jednatel firmy Vectron, která se specializuje na pokladní systémy.

Takových pokladen je v Česku odhadem víc než 100 000. Pokud stát zavede elektronickou evidenci tržeb, budou je muset obchodníci vyměnit. Koupit nové pokladny pak budou muset ti, kteří žádné nemají. Změna se bude podle odhadu Asociace malých a středních podniků týkat celkem 400 000 až 600 000 pokladních míst (z toho 50 000 si vystačí s jednoduchým upgradem). Celkové náklady se můžou vyšplhat až na 4 miliardy korun.

Jak elektronická evidence tržeb funguje? Jde vlastně o vylepšený systém registračních pokladen. Právě ty slouží jako paměťové médium, které zaznamenává údaje o všech tržbách daného podnikatele. Záznamy posléze živnostník odevzdá jako součást daňového přiznání.

Elektronická evidence ale pracuje na bázi internetové sítě a údaje sbírá průběžně po celý rok. Pokladna je napojena přímo na internet a informace o každé přijaté platbě jsou okamžitě k dispozici pracovníkům finančních úřadů.

Podle firem není vůbec jisté, jestli lze výměnu pokladen technicky a časově zvládnout. „Možná se to za rok nedá stihnout. Budeme muset zdvojnásobit až ztrojnásobit počet zaměstnanců. Nevím, kde je budeme hledat,“ uvažuje Pačes.

Desítky tisíc korun za nové pokladní systémy nebo šibeniční termín nejsou to jediné, čeho se podnikatelé obávají. Pro řadu z nich může povinnost platit řádně daně znamenat konec. „Zhruba třetina restaurací bude muset zavřít. Ty ostatní budou s největší pravděpodobností zvedat ceny,“ očekává Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

Pokladna
Zdroj: Orestis Panagiotou/ISIFA/EPA

Česká televize mluvila s několika majiteli restaurací, kteří přiznali, že neodvádějí všechny daně tak, jak mají. Podle nich mohou jen tímto způsobem udržet nízké ceny, na něž jsou Češi zvyklí. „Abych to pokryl, nesměl bych prodávat pivo za jedno euro, musel bych pivo prodávat za šedesát korun nebo za tři eura, jak je to v Rakousku nebo Německu. Ale když tohle udělám, tak mám druhý den hospodu prázdnou,“ řekl jeden z restauratérů, který byl ochoten inkognito vystoupit na kameru.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se elektronickou evidencí tržeb inspiroval v Chorvatsku. Tam však restauracím kvůli elektronické evidenci snížili DPH z 25 % na 10 %. České ministerstvo financí proto teď zkoumá, zda nepřesunout restaurace z vyšší sazby DPH do nižší i v tuzemsku. „Je to otázka analýz a otázka toho, jak budeme úspěšní v zabraňování podvodům,“ avizoval Babiš.

Podle podnikatelských svazů by ale stát neměl čekat, jestli evidence tržeb výběr daní skutečně zvýší. Její zavedení by měl firmám a živnostníkům kompenzovat rovnou.

O systému online evidence tržeb nedávno hovořil v ČT sám šéf chorvatského ministerstva financí Boris Lalovac. Podle něj začali po zavedení systému živnostníci hlásit z roku na rok až dvojnásobné tržby. „Umožňuje nám to také velice rychle vyrazit na kontrolu, pokud systém u nějakého podnikatele delší dobu neregistruje tržby. Když do Dubrovníku třeba přijede obrovská výletní loď, na které je několik tisíc lidí, a neprojeví se to na tržbách ve městě, můžeme reagovat okamžitě,“ nastínil Lalovac (celý rozhovor čtěte zde).