Schodek státního rozpočtu klesl ke konci července pod deset miliard korun

Schodek státního rozpočtu klesl ke konci července na 9,7 miliardy korun z červnových 20,7 miliardy korun. Loni v červenci skončilo hospodaření státu v přebytku 16,6 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Pro letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 40 miliard korun.

Meziročně horší výsledek o 26,3 miliardy korun negativně ovlivnily peníze z Evropské unie a finančních mechanismů. Po sedmi měsících letošního roku měly tyto peníze kladný dopad 1,8 miliardy, zatímco ve stejném období loni byl tento dopad kladný 20,3 miliardy.

Rozdíl 18,5 miliardy, který zkresluje meziroční srovnatelnost, podle ministerstva vychází z faktu, že v prvních měsících roku 2018 získal státní rozpočet mimořádně peníze 20,7 miliardy, které představovaly část závěrečných plateb vztahujících se k programovému období 2007 až 2013. 

  • Schodek státního rozpočtu po očištění vlivu peněz z EU a finančních mechanismů dosáhl ke konci července 11,4 miliardy korun. Ve stejném období roku 2018 takto očištěný výsledek představoval schodek 3,7 miliardy.

Na příjmové straně většina hlavních daňových položek odpovídá plánovanému rozpočtu nebo jen lehce zaostává. Tuzemská ekonomika roste pomaleji než v minulém roce a nepodporuje tak státní rozpočet vyšším výběrem daní, uvedl ekonom Komerční banky František Táborský. 

Na straně výdajů však podle něho i nadále zaostává investiční aktivita, která se ale postupně rozjíždí. Za prvních sedm měsíců bylo proinvestováno lehce přes polovinu plánovaných výdajů a zbytek investic prozatím zůstává na papíře.