Cena brambor se stále drží kolem historického maxima. Obchodníci nezlevňují

Události: Brambory jsou stále velmi drahé (zdroj: ČT24)

Cena brambor se drží v obchodech kolem historického maxima 27 korun za kilogram. Nenaplňují se tak úvahy, že po začátku letošní sklizně budou zlevňovat. Loni v létě stály zhruba polovinu.

Hlavní bramborová sezona začne v Havlíčkově Borové až po prázdninách, některé druhy však na Vysočině sklízejí už nyní. Je to například odrůda Red Sonja, která je určena k rychlé spotřebě. Pěstitel Jiří Zvolánek zatím odhaduje, že letos bude úroda dobrá. 

Pěstitelé po celé republice nyní nabízejí kilo brambor za 7 až 10 korun. Na takto nízkou cenu ale člověk v obchodech skoro nenarazí.

„Jako pěstitelé máme na cenu v obchodě v podstatě minimální vliv. Obchodníci ceny stále drží. Mají prostě vlastní cenovou politiku,“ řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. 

Vývoj ceny brambor
Zdroj: ČT24

Supermarket jen o několik kilometrů dál nabízí kilo brambor za 20 korun, tedy dvojnásobek pěstitelské ceny. Prodejna je přitom také v bramborářské oblasti.

Oslovené supermarkety se k aktuální ceně a k výši marží nevyjádřily. 

„Nejdramatičtější fázi cenového růstu však už mají brambory i další zelenina typu cibule nebo zelí za sebou. Důvodem rekordního zdražování brambor je loňské sucho a třetí nejhorší úroda v historii sledování od roku 1920,“ domnívá se hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. 

Připomíná, že částečně kvůli loňskému suchu zdražuje třeba také pivo,  jež se vyrábí i z chmele a ječmene, tedy plodin rovněž nepříznivě zasažených loňským, prakticky celoevropským suchem. 

Meziroční růst spotřebitelských cen v červnu zpomalil na 2,7 procenta z květnových 2,9 procenta. Zdražilo především bydlení, potraviny a některé služby, jako například pojištění. Naopak levnější byly oděvy a poštovní a telekomunikační služby.