Americké akcie zlomily rekord, poprvé v historii skončily nad 27 tisíci body

Americký akciový index Dow Jones ve čtvrtek poprvé v historii uzavřel obchodování nad 27 tisíci body. Indexu, který zahrnuje třicet předních akcií, pomohl vzestup cenných papírů UnitedHealth, uvedl server The Wall Street Journal.

Širší index S&P 500 vzrostl ve čtvrtek o 0,23 procenta na 2999,91 bodu (také nový rekord), zatímco technologický Nasdaq klesl o 0,08 procenta na 8196,04 bodu.

Dow Jones, který ve čtvrtek stoupl o 0,85 procenta na 27 088,08 bodu, překonal hranici 26 tisíc bodů v lednu loňského roku. Podle tweetu zpravodajky americké byznysové televize CNBC (viz níže) od té doby nejvíce – z akcií v indexu Dow Jones – stouply cenné papíry společnosti Microsoft, a to o 53 procent. Na dalších „medailových“ místech skončily Visa (48 %) a Cisco (39 %).  

K růstu Dow Jonesova indexu přispěl především výkon akcií zdravotnické firmy UnitedHealth Group. Přidaly 5,5 procenta a byl to jejich vůbec nejlepší den téměř za dva roky.

K růstu (nejen) indexu Dow Jones přispěl podle CNBC i šéf americké centrální banky (Fedu) Jerome Powell. V Kongresu ve středu naznačil, že základní úrok ve Spojených státech by se mohl brzy snížit. Upevnil tak přesvědčení trhu, že úrokové sazby budou ještě v červenci sníženy, což by se stalo poprvé za deset let.

Výhled americké ekonomiky je podle Powella dál ohrožován napětím v obchodních vztazích a také útlumem globální ekonomiky. Existuje podle něj také riziko, že slabá inflace přetrvá déle, než banka nyní předpokládá.