Obří bankovní spojení Monety, Home Credit a Air Bank na poslední chvíli padlo

Jedno z největších chystaných spojení na českém bankovním trhu se zřejmě neuskuteční. Moneta Money Bank měla podle původních záměrů převzít Air Bank a český a slovenský Home Credit, které patří do skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera. Očekávalo se, že vznikne dvojka na českém trhu ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značkou Air Bank.

Společnost Home Credit však v úterý oznámila, že zmíněné části PPF už nepokračují ve spojování s Monetou. Z nezdaru jednání viní Monetu, která minulý čtvrtek snížila svoji nabídku na tuto akvizici na maximálně 18,5 miliardy korun namísto původně navrhovaných 19,75 miliardy.

Skupina PPF považuje tento požadavek za nedůvodný.  

„Ziskovost našich českých a slovenských aktiv v roce 2018 předčila údaje prezentované Monetě během vzájemných jednání. Jen samotná Air Bank na vysoce konkurenčním trhu dosáhla robustního zisku, počet jejích klientů meziročně vzrostl a dále se zvýšil index spokojenosti zákazníků,“ uvedl v úterý Home Credit. 

Home Credit přijal rozhodnutí nepokračovat v přípravách na spojení po uplynutí dohodnuté exkluzivní lhůty na přípravu a podpis právně závazných transakčních dokumentů. Podepsány tak nebyly.

Moneta Money Bank se zatím k nové situaci nevyjádřila. 

Podle loni v říjnu zveřejněných informací měla vzniklá banka provozovat třetí nejrozsáhlejší distribuční síť v Česku s 237 pobočkami a 2961 retailovými obchody, doplněnou o 1005 bankomatů. K víc než milionu klientů Monety mělo asi 637 tisíc zákazníků Air Bank a zhruba 469 tisíc zákazníků Home Creditu.

Předpokládalo se, že při vypořádání transakce získá Moneta 100procentní podíly v Air Bank a v českém a slovenském Home Creditu. Skupina Home Credit pak měla v rámci vypořádání získat 165,6 milionu nově vydaných akcií Monety v hodnotě 13 miliard korun. Zároveň měla Moneta zaplatit skupině Home Credit ještě 6,75 miliardy korun v hotovosti.

Za překvapení označil zrušení chystané transakce analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. PPF podle něj obchodem mohla Air Bank „dobře udat“, ovšem zčásti na úkor akcionářů Monety. Akcie Monety tak pravděpodobně budou v horizontu týdnů růst, předpověděl. „Protože akcionáři Moneta Bank si jistě dokážou představit lepší alokaci zisků,“ zdůvodnil Dohnal svůj odhad.