V Česku startuje služba Apple Pay, iPhonem nebo hodinkami Apple Watch už lze platit stejně jako kartou

V Česku startuje služba Apple Pay (zdroj: ČT24)

Apple spustil platební službu Apple Pay v Česku. Od úterý tak lidé mohou platit pomocí chytrého telefonu či hodinek od amerického výrobce Apple. V Česku už lze platit prostřednictvím služby Google Pay mobilním telefonem nebo chytrými hodinkami s operačním systémem Android.

Apple Pay propojuje mobilní zařízení s platební kartou. Společnost Mastercard uvedla, že Apple Pay je k dispozici držitelům platebních karet od Air Bank, České spořitelny, J&T Banky, Komerční banky, mBank, Monety Money Bank, stravenkové společnosti Edenred a fintechové Twisto.

„Jen od rána do dnešního poledne si Apple Pay zapnulo už 15 tisíc klientů Air Bank. Během dopoledne klienti prostřednictvím této služby zaplatili tři tisíce nákupů v celkovém objemu 570 tisíc korun,“ přiblížila zájem mluvčí Air Bank Jana Karasová.  U České spořitelny si během prvních šesti hodin po spuštění službu aktivovalo 13 tisíc klientů, tedy zhruba každý šestý uživatel iPhonu, iPadu respektive hodinek Apple Watch u této banky. 

Základem pro bezkontaktní platby Apple Pay je telefon či hodinky značky Apple s NFC. V případě telefonu službu mohou využívat majitelé iPhonu 6 a novějších modelů, u hodinek Apple Watch jsou kompatibilní všechny novější modely.

Čtyři roky v provozu

Americká firma svůj platební systém spustila před více než čtyřmi lety. Nejvíce uživatelů má v USA, služba funguje také v západní Evropě, Kanadě, Austrálii, Číně nebo Rusku.

Vlastní aplikace pro platby telefonem mají i některé banky. Počátkem února na český trh vstoupil maďarský platební systém Barion, jehož investorem je společnost Home Credit. V českých e-shopech lze platit také mimo jiné pomocí systémů GoPay, PayU, ComGate, ThePay, Pays nebo W-platba.