Důvěra v ekonomiku v prosinci klesla, obavy mají zejména průmyslníci

Celková důvěra v českou ekonomiku v prosinci podruhé za sebou meziměsíčně klesla, snížila se o 0,7 bodu na 98,6 bodu. Také ve srovnání s loňským prosincem je nižší. Informoval o tom Český statistický úřad.

Celková důvěra, zahrnující jak postoje podnikatelů, tak spotřebitelů, od začátku letošního roku meziměsíčně střídavě klesala a stoupala. V srpnu, září a říjnu zaznamenala tři nárůsty po sobě, následoval listopadový a prosincový pokles. V prosinci je to také letos poprvé, kdy důvěra klesla i meziročně.

„Důvěra v ekonomiku se (v prosinci) snížila vlivem poklesu důvěry mezi podnikateli,“ komentoval čísla vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst. 

Důvěra podnikatelů v prosinci se meziměsíčně snížila o 1,4 bodu na hodnotu 96,4. 

U spotřebitelů se podle Obsta nálada zlepšila. „Očekávají, že se jejich vlastní finanční situace v příštím roce o něco zlepší a bude zde i prostor pro navyšování vlastních úspor,“ podotkl. Důvěra spotřebitelů se v prosinci meziměsíčně zvýšila o 2,3 bodu na hodnotu 109,2.

Spotřebitelé se sice bojí méně toho, že se zhorší jejich vlastní finanční situace, mají však v úmyslu více šetřit. Uvědomují si totiž, že česká ekonomika postupně zpomaluje, a vytváří si opatrnostní rezervy.
Monika Junicke
ekonomka Komerční banky

V meziročním srovnání se důvěra spotřebitelů v ekonomiku naopak snížila, loni v prosinci byla na 110 bodech. Důvěra podnikatelů proti loňsku rovněž klesla, před rokem činila 97,5 bodu. Celkově je důvěra v hospodářství meziročně nižší o jeden bod.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda ke zveřejněnému konjunkturálnímu prosincovému průzkumu uvedl, že nálada v tuzemském průmyslu byla naposledy horší v roce 2013, sentiment stavebníků je ale nejlepší za více než 10 let. 

Šetření statistického úřadu podle něho poskytuje smíšený závěr. Na jedné straně je varovný další pokles celkové důvěry, která je nejníže od loňského července. Na straně druhé ovšem došlo k citelnému meziměsíčnímu zlepšení nálady ve spotřebitelském segmentu. „Zdá se tedy, že prudký listopadový pokles důvěry spotřebitelů byl jen přechodným výkyvem,“ dodal. 

Na pováženou je podle Kovandy poměrně citelný pokles důvěry průmyslníků. „V současnosti české průmyslníky straší zejména zhoršení stavu německého průmyslu a poměrně nepříznivý ekonomický vývoj v celé eurozóně, která je naším klíčovým odbytištěm,“ doplnil. Naopak podnikatelé ve stavebnictví podle něho těží z oživení celého segmentu, na němž se kromě obecné prosperity podílí také zvýšení investiční činnosti české vlády a rychlejší čerpání prostředků z fondů EU.