Na spotřebitele dolehla v listopadu špatná nálada. Čekají zhoršení ekonomické situace

Důvěra spotřebitelů v české hospodářství se v listopadu oproti říjnu prudce snížila o 5,1 bodu na 106,9. Nižší je také v meziročním srovnání. Šetření Českého statistického úřadu ukázalo, že se výrazně zvýšily obavy ze zhoršení ekonomické situace pro příštích dvanáct měsíců. Naopak nálada podnikatelů se mírně zlepšila, ve stavebnictví je pak nejvyšší za více než 10 let.

Rostou zejména obavy lidí ze zvýšení nezaměstnanosti, částečně pak i z růstu cen. „Naopak hodnocení jejich finanční situace zůstává beze změny. To zas není takové překvapení, podíváme-li se na vývoj nominálních mezd, které rostou více než osmiprocentním tempem. Navíc z výdělků stále méně ukrajuje inflace,“ uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. 

„Pokles důvěry v českou ekonomiku navazuje na výsledky z Německa a Francie. Pozitivní nálada z dobrého stavu hospodářství postupně vyprchává a lidé se začínají obávat zhoršující se ekonomické situace. V příštím roce se navíc budeme muset vypořádat s hrozbami brexitu a obchodních válek. Do toho všeho se zvyšují úrokové sazby, které tlumí ekonomický růst,“ řekl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Spotřebitelé nadále těží z napjaté situace na trhu práce, ovšem tuší, že situace už se příliš zlepšovat nebude a že se ani příliš zlepšit nemůže.
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom Czech Fund

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy se Češi bojí zdražování a dolehla na ně „blbá nálada“. Upozornil, že spotřebitelská nálada klesla v listopadu nejníže od července 2017.

Pokud by se spotřebitelská nálada dále zhoršovala, bude třeba počítat s nižším růstem spotřebitelských výdajů v příštím roce, uvedl Kovanda. Spotřeba domácností by již nebyla tak silným tahounem jako letos, kdy je stále hlavním tahounem celé české ekonomiky, dodal. 

Stavbaři mají dobrou náladu

Překvapivě se naopak podle Steckerové zlepšila důvěra podnikatelů, a to i navzdory nedostatku pracovní síly, se kterým podnikatelský sektor bojuje. Saldo důvěry ve stavebnictví dosáhlo nejvyšší hodnoty od roku 2008, dodala. 

Stavitelé očekávají zvýšení tempa růstu pracovní činnosti, lépe hodnotí i poptávku. Stejně jako podnikatelský sektor i stavební sektor trpí především nedostatkem pracovní síly, která by poptávku po stavebních pracích pomohla uspokojit.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč očekává, že zpomalující růst průmyslové aktivity v eurozóně včetně Německa se bude na důvěře tuzemských výrobců negativně podepisovat i v dalších měsících.

Důvěra v průmyslu či obchodě je ve srovnání s minulým rokem mírně slabší, upozornil hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler. „To celkově podtrhuje obrázek, že se růst tuzemské ekonomiky v letošním roce posunuje od průmyslu ke službám,“ doplnil.