Sluneční energii ukládá dobíjecí stanice v Řeži do vodíku. Elektromobil „natankuje“ i v noci

Události ČT: Nová dobíjecí stanice pro elektromobily (zdroj: ČT24)

V Česku začala fungovat první téměř bezemisní dobíjecí stanice pro elektromobily, která využívá obnovitelné zdroje. Majitelé bateriových aut ji najdou v Řeži u Prahy. Časem by tam měli natankovat i vodík jako palivo budoucnosti.

Energii bere dobíjecí stanice v Řeži z vlastní malé solární elektrárny. „Její plocha je podobná ploše střechy běžného rodinného domu,“ přiblížil vedoucí marketingu a prodeje v ÚJV Řež Milan Mika.

Přebytky energie se ukládají do vodíku. Auta se tak mohou dobít i v noci, nebo když je zrovna pod mrakem. „V zásobníku je deset kilogramů vodíku, to je 330 kilowatthodin celkové energie, takže jich nabijeme, řekněme, pět, pokud vůbec nebude svítit slunce,“ říká vedoucí vodíkových technologií v ÚJV Řež Aleš Doucek.

Energetická ztráta při procesu akumulace energie do vodíku a zpět podle Doucka dosahuje zhruba dvou třetin, ale vývoj zařízení dál pokračuje. „Účinnost zvyšovat lze,“ uvedl. Energie se při ztrátách uvolňuje v podobě tepla, ideální by tedy mohlo být například jeho další využití.

Stát teď eviduje 131 veřejných dobíjecích stanic. Chce, aby jich výrazně přibylo. Hlavně kritici elektromobility ale upozorňují, že energie v nich pochází převážně z klasických zdrojů a že na začátku nabíjecího kabelu je stejně uhlí. Podle Miky se ale v případě této dobíjecí stanice může hovořit o naprosto minimální emisí stopě.

Přibýt má stanice doplňující přímo vodík

Stanice v Řeži spustila provoz v pondělí. Do dvou let tady plánují zprovoznit i přímo tankování vodíku.

V uplynulých letech fungoval v rámci výzkumného projektu ÚJV Řež autobus na vodíkový pohon. Provozován byl společností Arriva Praha v Neratovicích na Mělnicku včetně čerpací stanice. Vozidla na vodíkový pohon mají dojezd 400 až 600 kilometrů, doba tankování nepřekračuje 10 minut. V Evropě je provozováno přes 500 vodíkových vozidel, vodíkové autobusy jezdí například v Londýně nebo Oslu.

ÚJV Řež se zabývá mimo jiné aplikovaným výzkumem, projektovou a inženýrskou činností v oblasti energetiky, průmyslu a zdravotnictví. Většinovým majitelem ÚJV Řež je společnost ČEZ, další podíly patří společnostem Slovenské elektrárne, Škoda JS a obci Husinec.