Čína sníží cla na americká auta, tweetuje Trump

Události ČT: Peking podle Trumpa výrazně omezí cla na dovoz aut z USA (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump uvedl na Twitteru, že Čína „souhlasila se snížením a odstraněním cel“ na dovoz osobních vozů z USA. Tato cla nyní činí 40 procent. Šéf Bílého domu se na summitu zemí G20 dohodl s čínským prezidentem na devadesátidenním příměří v obchodním sporu. Peking zatím žádné prohlášení ke clům na automobily neučinil.

Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow přiblížil, že Čína by automobilová cla mohla snížit okamžitě. „Očekáváme, že tato cla klesnou na nulu,“ prohlásil.

Peking v rámci odvetných opatření za americká cla v červenci zavedl na vozy vyráběné v USA mimořádné clo ve výši 25 procent, takže celkový tarif dosáhl 40 procent. Trump minulý týden nadřídil úřadům přezkum těchto čínských cel. Spojené státy nyní na dovoz osobních vozů z Číny uplatňují sazbu 27,5 procenta.

Každé snížení nebo zrušení dodatečných cel je přínosem pro výrobce automobilů, jako jsou Tesla, BMW a Daimler, kteří vyrábějí automobily v USA a vyvážejí je do Číny. Ostatně akcie automobilek BMW a Daimler v pondělí posílily o téměř pět procent.

Dodatečná cla zpomalila prodeje dovážených automobilů na čínském trhu, který je největší na světě a který zřejmě vykáže letos první propad za více než dvacet let. O možnosti snížit sazby na dovoz automobilů z USA obě strany podle zdrojů agentury Bloomberg obeznámených se situací jednaly už před summitem G20 v Buenos Aires. Rozsah a načasování tohoto snížení ale podle zdrojů nebyly jasné.

Snížení napětí přinesl summit G20

V obchodním sporu, který otřásl finančními trhy a ohrožuje světový ekonomický růst, se Spojené státy a Čína na právě skončeném summitu G20 v Argentině domluvily na 90denním příměří. Kudlow nyní upozornil, že dohodnuté příměří začne platit od 1. ledna.

Po tuto dobu se budou snažit vyjednat obchodní dohodu a nebudou zavádět nová cla. Čína navíc slíbila nákup některého zboží z USA, oznámil Bílý dům po jednání Trumpa a jeho čínského protějšku Si Ťin-pchinga.

Trump slíbil, že od 1. ledna nezvýší clo na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 200 miliard dolarů (4,6 bilionu korun), na 25 procent ze současných deseti procent. Nebudou zavedena ani žádná jiná cla. Peking pak souhlasil, že koupí blíže neurčený, ale velmi podstatný objem zemědělského, energetického a průmyslového zboží a dalších produktů z USA.

Asijské i evropské akcie posílily, „příměří“ povzbudilo i ropu

Americko-čínské obchodní příměří povzbudilo akciové trhy v Asii i evropské akcie. Index STOXX 600 přidával procento. Slabší byly takzvané bezpečné měny – například americký dolar či japonský jen, protože investoři se znovu ochotněji pouštějí do rizikovějších obchodů. 

Cenám ropy pomáhá kromě smíru mezi Spojenými státy a Čínou také očekávání, že se na jednání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a některých dalších důležitých producentů ropy tento týden ve Vídni dohodne snížení těžby. Kolem 17:30 si severomořská ropa Brent připisovala 2,6 procenta na 61 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 2,9 procenta na 52,40 dolaru za barel.