Odmítnutí rozpočtu Evropskou komisí je útok na italskou ekonomiku, uvedl vicepremiér Salvini

Itálie svůj návrh rozpočtu na příští rok nezmění. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí RTL to ve středu uvedl vicepremiér Matteo Salvini, který je velkým kritikem Bruselu. Ani kdyby Brusel poslal dalších ‚dvanáct psaníček‘, dodal. Evropská komise (EK) přitom v úterý rozpočtový plán italské vlády odmítla a dala Římu tři týdny na předložení návrhu nového.

Italský vicepremiér Matteo Salvini označil odmítnutí rozpočtového plánu za útok na italskou ekonomiku. Prohlásil, že „Brusel může klidně do Vánoc poslat dvanáct dalších psaníček“, ale kurz italské vlády se nezmění. „Itálie už nechce být sluhou hloupých pravidel,“ uvedl také vicepremiér. Upozornil nicméně, že neusiluje o odchod Itálie z eurozóny ani z Evropské unie.

Podle italské vládní koalice je zapotřebí využít rozpočtovou politiku k podpoře hospodářského růstu. „Chceme oživit ekonomiku. Když lidé více pracují, mohou více utrácet a platit daně,“ prohlásil Salvini. Plánovaný rozpočet je podle něj jedinou cestou ke snížení zadlužení Itálie. To v současnosti dosahuje zhruba 131 procent HDP a je druhé nejvyšší v eurozóně po Řecku.

Italská vláda koncem září oznámila, že na příští rok plánuje rozpočtový deficit 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což představuje trojnásobek ve srovnání s cílem předchozí vlády. Schodek by tak měl místo poklesu stoupnout z předpokládaných 1,8 procenta HDP v letošním roce. Rozpočtové plány Říma okamžitě po zveřejnění vyvolaly kritiku ze strany EU i obavy mezi investory.

„Evropská komise je dnes poprvé nucena požádat členskou zemi eurozóny o přepracování návrhu rozpočtu,“ uvedl v úterý místopředseda Evropské komise pro euro, sociální dialog, finanční stabilitu a kapitálové trhy Valdis Dombrovskis. „Italská vláda jde otevřeně a vědomě proti závazkům, které na sebe země vzala,“ upozornil.

Moscovici: Zprvu je to úsměvné a pak se člověk probudí do fašismu

Člověk se tomu nejdřív směje a pak se jednoho dne probudí do fašismu, poznamenal ve středu komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici. Reagoval tak na úterní gesto, které předvedl europoslanec za italskou stranu Liga Angelo Ciocca. Ten se na závěr tiskové konference, na níž Evropská komise (EK) odmítla návrh italského rozpočtu, zmocnil Moscoviciho podkladů, sundal si botu a symbolicky jí dokumenty pošlapal. Napsal to list La Repubblica.

„Epizoda s ,botou Made in Italy‘ je groteskní,“ napsal na Twitteru Moscovici. „Ze začátku se člověk takovým věcem směje a nepřikládá jim význam, protože jsou směšné. Pak si člověk na tiché symbolické násilí zvykne a jednoho dne se probudí do fašismu. Zachovávejme bdělost, demokracie je křehký poklad,“ dodal.