Americký řetězec Sears po sto letech na trhu končí. Neobstál v konkurenci internetových firem

Americká maloobchodní společnost Sears Holdings vyhlásila bankrot. Firma, která je na trhu více než 100 let a která byla průkopníkem myšlenky prodávat všechno všem, je několik let ve ztrátě a není schopna splácet dluhy. Právě tento obchodní model zlomil firmě podle analytiků vaz.

Firma Sears požádala o soudní ochranu před věřiteli, do konce roku chce v omezeném rozsahu dál fungovat a mezitím se pokusí najít někoho, kdo by ji chtěl koupit.

Sears byl tradiční americký řetězec, ještě letos měl přes tisíc poboček. Prodával všechno od potravin přes elektroniku po traktory. Jeho zákazník byl spíše tradiční, starší nebo i mladší, ale s omezeným přístupem k internetu.
Tomáš Jindříšek
řídicí partner a spoluzakladatel Dark Side

Společnost doufá, že se jí podaří pod dohledem soudu prodat některé obchody a majetek, včetně značky domácích spotřebičů Kenmore. Podle dřívějších informací hodlá Sears okamžitě uzavřít zhruba 150 z celkových přibližně 700 obchodů, které má v USA. Ze zbývajících obchodů jich asi 300 zůstane otevřeno.

Budoucnost zbývajících 250 firma ještě zváží. Sears má nyní téměř 70 tisíc zaměstnanců.

Podle řídícího partnera a spoluzakladatele digitální a komunikační agentury Tomáše Jindříška by obchody mohl koupit paradoxně některý z internetových prodejců, jejichž oblibě a tempu se Sears nedokázal přizpůsobit. „Nemyslím, že se obchody prodají za dobrou cenu. Koupit by je mohl někdo, kdo potřebuje velkou pobočkovou síť, ale ne nutně k prodeji, spíše by obchody využil jako showroomy,“ myslí si Jindříšek.

Naposledy byl Sears v zisku před osmi lety

Podnik měl v pondělí splatit dluh 134 milionů dolarů (tři miliardy korun), toho však není schopen. Naposledy byl Sears v zisku v roce 2010. V loňském fiskálním roce podle agentury FactSet vykázal tržby 17 miliard dolarů, o pět let dříve to přitom ještě bylo kolem 40 miliard.

Žádosti o soudní ochranu před věřiteli předcházel spor mezi Eddiem Lampertem, generálním ředitelem a zároveň největším akcionářem a věřitelem firmy, a zvláštním výborem společnosti o záchranný plán představený Lampertem. Budoucnost firmy nyní bude záviset na ochotě věřitelů a dodavatelů udržet firmu v chodu.

Jindříšek: Sears se nedokázal přizpůsobit, proto skončil (zdroj: ČT24)

Lampert zorganizoval v roce 2005 spojení Sears s další maloobchodní firmou Kmart, která se předtím vymanila z režimu soudní ochrany před věřiteli. Slíbil tehdy vrátit Sears do doby největší slávy, kdy podnik vlastnila nejvyšší budovu na světě a další společnosti, včetně rozhlasové stanice a pojišťovny. To se mu však nepodařilo, přestože do firmy investoval spoustu peněz.

V současnosti vlastní Lampert v Sears Holdings podíl 31 procent a jeho fond ESL Investments 18,5 procenta. Celkem firma Lampertovi a jeho fondu dluží 2,5 miliardy dolarů. Podle prohlášení pro úpadkový soud činí teď majetek firmy 6,9 miliardy dolarů. Závazky dosahují 11,3 miliardy.

Akcie firmy za poslední rok sestoupily ze zhruba šesti dolarů pod jeden dolar, což je minimální cena, kterou musejí akcie firmy mít, aby mohly zůstat v indexu Nasdaq. V pátek uzavřely na ceně 41 centů. V dubnu 2007 se akcie Sears prodávaly až za 141 dolarů.

Sears prodával všechno

Firma, jejíž kořeny sahají do roku 1886, začala jako zásilková společnost s objednávkami z katalogu. V době největšího vrcholu prodávala vše od hraček až po automobilové součástky prostřednictvím objednávek poštou a byla také důležitým nájemníkem v každém velkém obchodním centru v USA. Neobstála však v konkurenci firem, jako je Amazon či Walmart, poznamenal server CNBC.

„Je to asi nejvýraznější příčina, i když důvodů bankrotu bylo více. Řetězce dnes musí měnit sortiment, snaží se specializovat. Například hypermarkety zmenšily své plochy a přestaly prodávat elektroniku, místo toho se snaží spolupracovat s různými dodavateli a nájemci. Sears měl sice e-shop, ale nemyslel internetově. Off-line svět nikdy neopustil, on-line byl jen doplněk,“ myslí si řídicí partner a spoluzakladatel digitální a komunikační agentury Dark Side Jindříšek.

Sears je tak dalším podnikem na rostoucím seznamu maloobchodních firem, které kvůli silné konkurenci na trhu v posledních letech požádaly o soudní ochranu před věřiteli nebo úplně skončily. Některým, jako je společnost Payless ShoeSource, se podařilo úspěšně dokončit reorganizaci, jiné, jako například Toys 'R' US a Bon-Ton Stores, byly nuceny skončit.