Brambor se urodilo o pětinu méně než loni, cukrovky o čtvrtinu. Dařilo se ale řepce

Obilí se letos v Česku sklidilo o 7,9 procenta méně než loni, zemědělci svezli z polí 6,86 milionu tun. Nižší sklizeň očekává Český statistický úřad (ČSÚ) také u brambor o 19,1 procenta a u cukrovky o 24,9 procenta - a to kvůli suchu. Úroda řepky naopak stoupla o 20,7 procenta na 1,38 milionu tun. Analytici kvůli nižší sklizni plodin očekávají zdražení některých potravin.

U brambor je odhadovaná sklizeň 557 000 tun třetí nejnižší v historii sledování. Méně brambor se sklidilo jen v roce 2013 a 2015. Z hektaru se letos sklízí 24,35 tuny brambor, což je zhruba o 17 procent méně než loni. Osázená plocha se mírně zmenšila na téměř 23 000 hektarů.

Pokles u obilovin je způsobený především nižším hektarovým výnosem, který klesl o 6,7 procenta na 5,15 tuny z hektaru. „Podle aktuálního odhadu je úroda obilovin o 15,2 procenta nižší než průměr sklizní za posledních pět let,“ uvedl ČSÚ. Odhady se vztahují ke stavu k 15. září.

Úrodu pšenice statistici očekávají nižší o 7,3 procenta, ječmene o 8,2 procenta. U kukuřice na zrno podle odhadu klesla zhruba o pětinu, u tritikale, což je kříženec žita a pšenice, o pět procent. Víc se urodilo žita o 13 procent a ovsa o téměř šest procent. 

Na stavu úrody se podepsalo především letošní sucho. „U rostlin došlo k narušení optimálního vegetačního vývoje, což se podepsalo na celkových ztrátách na úrovni zhruba 11 až 12 miliard korun,“ řekl mluvčí Agrární komory Jiří Felčárek.

Cukrovky se urodilo o čtvrtinu méně, řepky o pětinu více

Cukrovky by se letos mělo sklidit 3,31 milionu tun. Pokles úrody o čtvrtinu je dán hlavně snížením výnosu o 23 procent na 51,04 tuny z hektaru, osevní plocha se zmenšila jen mírně na 65 000 hektarů. „Předpokládaná úroda cukrovky je o 17,8 procenta nižší než průměr sklizní za posledních pět let,“ uvedl ČSÚ. 

Odhadovaný nárůst sklizně u řepky je způsoben především zvýšením výnosů o 15,5 procenta na 3,36 tuny z hektaru a také rozšířením osevní plochy o 4,4 procenta na 412 000 hektarů. Očekávaná sklizeň je o 2,6 procenta vyšší než pětiletý průměr.

„Řepka založila na podzim a v zimě dostatečně silný kořenový systém, který pak dokázala využít. Proto takzvaně nezaschla,“ uvedl mluvčí Agrární komory Felčárek. Dobrá úroda by se ale nemusela opakovat u sklizně řepky ozimé. 

Bramborám ani obilí se letos nedařilo. Řepce ovšem ano (zdroj: ČT24)

Produkce máku se meziročně propadla téměř o třetinu na 14 000 tun, klesla osevní plocha i odhadovaný výnos. Sklizeň slunečnice statistici odhadují meziročně nižší zhruba o desetinu na 47 000 tun, produkci hrachu na zrno také nižší o 17,2 procenta na 72 000 tun.

Méně bude také zelí. Letošní počasí totiž podle zemědělců pomohlo jeho škůdcům. „Tlak škůdců byl přes léto abnormální. Zelí je třetinové oproti loňsku,“ prohlásil vedoucí zelnárny ZD Dobrá Voda Jiří Očenášek. Farmáři tak už zelí zdražili zhruba o třetina.

Klesla také předpokládaná úroda kukuřice na zeleno a siláž meziročně o 14,2 procenta, nižší sklizeň ČSÚ očekává také u dalších pícnin.  

Sucho ale zásadně neuškodilo ovoci. Na jihu Moravy byly na konci léta stromy obsypané natolik, že sadaři museli větve podepírat, aby se pod tíhou plodů neulomily. 

Úrodě uškodilo sucho

Sucho se podepsalo podle agrárního analytika Petra Havla nejen na tom, kolik se urodilo, ale i na kvalitě plodin. Očekává proto zdražování. „V první řadě se to promítne do cen mouky. Pekárenské výrobky mohou zdražit o 10 až 15 procent, a to ještě před Vánoci,“ myslí si Havel.  

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda navíc poukázal na to, že nynější odhady statistiků jsou slabší než k polovině srpna, v němž ČSÚ předpovídal pokles sklizně obilovin o 3,5 procenta. Také on počítá se zdražováním. „Až o deset procent ještě do konce letošního roku zdraží pečivo,“ souhlasí s analytikem Havlem. V růstu cen se ale podle Kovandy projeví vedle slabší úrody také vyšší mzdové náklady a zdražení energií. 

Agrární analytik: Méně se urodilo kvůli suchu, to se bude opakovat. Musíme umět zadržet vodu v krajině (zdroj: ČT24)

Částečně kvůli slabší úrodě ječmene letos zdraží také pivo, vzroste i cena brambor, podotkl Kovanda. „Brambory podraží o zhruba 25 procent, před vánočními svátky ale cena brambor může vyletět vzhůru až o 50 procent,“ doplnil.

Podle Agrární komory ale zdražování nehrozí. „Domnívám se, že zásobení domácího trhu ohroženo není a cenotvorba by měla zůstat na stejných úrovních jako v minulých letech,“ předpokládá Felčárek.