Začaly platit vládní slevy ve vlacích a autobusech. Některá města zlevnila i svou MHD

Studenti a senioři nad 65 let mohou od soboty využívat ve veřejné dopravě slevy ve výši 75 procent z plného jízdného. Vládou schválené slevy platí na vnitrostátních autobusových a železničních linkách všech dopravců, v rámci integrovaných dopravních systémů a taky na linkách MHD, které zajíždějí za hranice města. Odhaduje se, že státní pokladna zaplatí za kompenzaci zlevněného jízdného dopravcům necelých šest miliard ročně. Některá města pak spustila vlastní slevy pro svou MHD.

Reportérka ČT Kateřina Trnková, která v sobotu sledovala dění v Praze na Hlavním nádraží, informovala o značném zájmu využít slevu. Vzhledem k víkendu hlavně ze strany seniorů. Nárok na slevu podle ní splňoval každý pátý cestující. 

Například paní, která byla zvyklá zaplatit za jízdenku na Slovensko kolem 400 korun, nyní zaplatila stokorunu. Z Prahy do Mnichovic u Benešova se pak pro jiného cestujícího cena snížila z 60 na 12 korun.

Začaly platit slevy ve veřejné dopravě (zdroj: ČT24)

U studentů se hlavní zájem očekává od pondělí – se zahájením nového školního roku.

Zástupci ministerstva dopravy předpokládají, že slevy přivedou dopravcům i nové cestující, především z řad mladých lidí. Dopravci deklarují, že jsou na tento růst zájmu připraveni. V záloze tak mají různé posilové spoje. České dráhy v této souvislosti informovaly o 40 vagonech, konstatovala reportérka ČT.

  • železnice: 3,02 miliardy
  • autobusy: 2,81 miliardy
  • dosud: 0,24 miliardy

Ministr dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO) připomněl, že dopravce může podle vládního nařízení slevy vyloučit v případě přetížených spojů, kde není možnost je kompenzovat. Dopravci mu však slíbili, že nepočítají s vyloučením spojů a budou dávat slevy na všech linkách.

Další reportérka ČT Alena Pospíšilová se přihlásila z Libereckého kraje – tam se jezdí od soboty za čtvrtinové ceny také ve všech městech s MHD, tedy v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Turnově. Zatímco jednotlivé jízdenky je možno běžně pořídit, ke koupi zvýhodněného předplatného na týden a delší období je potřeba mít v Libereckém kraji čipovou kartu Opuscard. S ní je možno také například koupit základní jednotlivou jízdenku na jednu cestu o pětinu levněji.

Ztrátu na MHD budou města kompenzovat ze svých rozpočtů. Například Liberec to bude ročně stát asi 20 milionů korun, Českou Lípu pak dva miliony.

  • Skupin cestujících, kteří mají na slevu nárok, je několik. Tou první jsou děti a mládež do 18 let. Od patnácti budou muset věk prokázat identifikačním průkazem s fotografií. Platný doklad budou předkládat taky studenti do šestadvaceti let. Dále na slevu mají nárok lidé, kterým je přes 65 let, a tak jako doposud zůstává sleva i držitelům průkazu ZTP.
  • Za nižší jízdné jezdí tito pasažéři od 1. září. V případě studentů nezáleží na tom, jestli je nebo není školní rok, a podstatné není ani to, zda cestují mezi bydlištěm a školou nebo po jiných trasách.
  • Ve vlacích ale nebude možné slevu uplatnit v první třídě – pouze ve druhé. A soukromé společnosti – například RegioJet nebo Leo Express – s ní počítají jen pro vybrané tarify. Jinak bude platit u všech dopravců a na všech pravidelných linkách – kromě spojů MHD, které nepřekročí hranice města.

Také kupříkladu ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku a v Náchodě v sobotu začaly platit v městské hromadné dopravě slevy pro seniory a děti. Radnice tak reagovaly na snížení cen ve veřejné dopravě pro děti, studenty a seniory, o němž rozhodla vláda.

Ve Dvoře Králové děti od 6 do 18 let, žáci a studenti od 18 do 26 let a senioři nad 65 let od prvního zářijového dne platí za cestu městským autobusem dvě koruny namísto dosavadních deseti korun nebo pěti korun v případě polovičního jízdného.

Náklady na kompenzaci slev bude město financovat ze svého rozpočtu, roční výdaj radnice odhaduje na 160 tisíc korun. Nadále zdarma budou městskou dopravou ve Dvoře Králové jezdit děti do věku šesti let, lidé starší 70 let a zdravotně postižení. 

„Chceme, aby pro cestující ve Dvoře Králové nad Labem platily rovné podmínky. A protože část města je obsluhována příměstskými spoji a městská veřejná doprava je součástí integrovaného dopravního systému IREDO, rozhodli jsme se od září sjednotit tarifní podmínky, a poskytnout tak slevy na jízdném,“ uvedl pro agenturu ČTK primátor Jan Jarolím (ANO).

V Náchodě začala v MHD platit sleva ve výši 75 procent na jízdné pro občany starší 65 let a pro děti. Slevy na jízdném město refunduje provozovateli městské dopravy, společnosti CDS Náchod. Dodatek ke smlouvě o provozování MHD radní schválili 15. srpna.

Slev se dočkají také někteří Pražané, ale až od října. Praha zlevní jízdné v MHD pro studenty a seniory, nově budou platit 1280 korun ročně. Magistrát na slevě přijde ročně asi o 208,5 milionu Kč. Nyní platí studenti do 26 let 2400 korun za desetiměsíční kupon a senioři od 60 do 65 let 1100 za pětiměsíční. Ztrátu bude krýt magistrát ze svých peněz.