Investiční pobídky za rok 2013: Práce pro 10 tisíc lidí

Praha - Přes deset tisíc pracovních míst vzniklo v Česku v uplynulém roce díky novým průmyslovým projektům. Bylo jich skoro sto – ty největší směřovaly do automobilového průmyslu. Investory přitáhly do Česka hlavně pobídky garantované vládou.

Státní agentura Czechinvest loni za investiční pobídky utratila 13 miliard korun. Výsledkem je skoro dvakrát tolik nových pracovních míst, než pobídky vytvořily v roce 2012. Firmy mohou čerpat hmotnou podporu na nová pracovní místa, školení nebo rekvalifikace. Nejvíc ale lákají desetileté daňové prázdniny.

Automobilový průmysl hraje prim

Prvenství mezi investicemi si loni vydobyla nová výrobní hala na výrobu převodovek, kterou automobilka Škoda postavila ve Vrchlabí. Továrna tam funguje už celé století a vyráběla už kočáry i auta. Ještě začátkem roku 2011 se ale zdálo, že by mohla Škoda Auto vrchlabskou továrnu zavřít.

Loňská výstavba nové haly tak místní potěšila. „V závodě Vrchlabí jsme proinvestovali přes 4 miliardy korun. Aktuálně je výrobní kapacita tisíc převodovek denně,“ uvedl mluvčí Škoda Auto Jozef Baláž. A podle některých zdrojů je ve hře další rozšíření továrny tak, aby mohla v roce 2019 vychrlit na 4 tisíce převodovek denně.

Druhá největší investice potěšila Moravu – konkrétně Otrokovice. Společnost Continental Barum tam proinvestoval bezmála 2,5 miliardy korun. Rozšíření výroby pneumatik přinese Zlínskému kraji na 300 nových pracovních míst.

Také třetí největší loňská investice se týkala automobilů. V Jihlavě vyrostla nová továrna na reflektory. Postavila ji společnost Automotive Lighting a tím zdá se neskončila. Během sedmi let chce na Vysočině proinvestovat přes 2 miliardy korun. Díky tomu vznikne na 200 nových pracovních míst.

Jak pomáhaly investiční pobídky? (zdroj: ČT24)

Plány na letošek

Na slibné investice je zaděláno i letos. Českou republiku si pro svoji expanzi vybrala například japonská společnost Fukoku. Největší výrobce gumiček do automobilových stěračů chce postavit novou továrnu v Litoměřicích. „Závod by měl zahájit výrobu v prvním čtvrtletí 2015,“ informovala mluvčí agentury Czechinvest Adéla Tomíčková.

Společnost by měla v Litoměřicích investovat celkem 60 milionů korun. Kolik pracovních míst díky tomu vznikne, se ale zatím neví.

Vydáno pod