Vydělávají nejvíc v republice, ale pořídí si za to nejmenší nemovitost. Pražákům není hej

Události: Rychlý růst cen nemovitostí (zdroj: ČT24)

Ceny nemovitostí rostou mnohem rychleji než mzdy. Češi s průměrnými výdělky tak sice na hypotéku dosáhnou, ale můžou si dovolit menší byt, než jaký by za stejnou sumu pořídili loni. Platí to pro každý kraj. Na největší byty dosáhnou v Ústeckém kraji, na nejmenší v Praze.

Nejdražším městem v republice zůstává Praha. Například dvoupokojový byt v širším centru by loni vyšel na 2,5 milionu korun, letos už je to o 300 tisíc korun víc. Jiný pohled na stejný vývoj nabízí makléřka společnosti Remax G8 Reality Tereza Vrzáková. „Cenový nárůst je okolo deseti tisíc korun za metr čtvereční oproti loňskému roku.“

Z průměrné mzdy si kvůli růstu cen mohou lidé v Praze pořídit hypotéku na čím dál menší byty. Od loňska se výměra takových nemovitostí snížila o sedm metrů na 52 metrů čtverečních. Vyjevuje se tak paradox, kdy obyvatelé metropole nakupují malé byty, třebaže vydělávají nejvíc v republice. Přes 38 tisíc korun v průměru. 

Kuriózní jev vysvětluje hypoteční specialista firmy Chytrý Honza Daniel Horňák: „Ceny bytů jsou výrazně ve větším tempu růstu, než jsou průměrné mzdy.“  

Jak velký byt si v I. Q 2018 mohli dovolit lidé s průměrným platem v jednotlivých krajích (procentuální srovnání s I. Q 2017)
Zdroj: Chytryhonza.cz

Na opačném konci některých statistik bývá Ústecký kraj. Lidé si zde v průměru vydělají přes sedmadvacet tisíc korun měsíčně. V porovnání s Prahou si za to však mohou pořídít „královské“ bydlení, protože metr čtvereční zde vyjde na méně než 15 tisíc. Jinak řečeno mzda jim vystačí až na nemovitost, nejčastěji dům, s dvěma sty metry čtverečními. 

I na severu republiky však cítí oproti loňsku zhoršení. Ještě loni dosáhli na dům větší o 37 metrů čtverečních. 

A kde je Brno?

Slavně na tom není ani druhé největší město republiky, po Praze je druhé od konce. Na jižní Moravě dosáhnou lidé s průměrnou mzdou na byt o výměře 56 metrů. „Ceny nemovitostí už v Brně nestoupají. Řekněme, že začaly stagnovat, je to kvůli opatřením České národní banky,“ uvedl investiční specialista M&M Reality Tomáš Vaněk. 

Průměrná mzda se letos v jihomoravském kraji vyšplhala nad 28 tisíc korun. Meziročně se tu rozměry bytu, na který si lidé s takovou výplatou můžou půjčit, snížily o čtyři metry.

Vydáno pod