Česko loni vyvezlo méně zbraní. Největší zájem je o ně mezi Američany

Export zbraní a vojenského materiálu z Česka loni klesl na 15,1 miliardy korun, což je o 3,5 miliardy méně než v roce 2016. Zbrojařské firmy získaly celkem 1159 licencí v hodnotě 21,1 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy o kontrole vývozu vojenského materiálu ministerstva průmyslu a obchodu.

Vývoz vojenského materiálu loni směřoval do 106 zemí. Hodnotově největší export byl do Spojených států – za 1,66 miliardy korun. V rámci EU pak na Slovensko za 901 milionů korun. Hodnota udělených licencí na vývoz stoupla meziročně o 5,2 miliardy korun oproti roku 2016.

Rozdíl mezi udělenými licencemi a realizovanými obchody je letos velký. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiří Hynek agentuře ČTK řekl, že důvodem poklesu loňského exportu je i rostoucí délka zbrojních obchodů, z nichž se řada uskuteční až letos.

Export střelných zbraní a jejich součástí pro civilní použití dosáhl 3,3 miliardy korun. K vývozu střelných zbraní do 73 zemí mimo EU bylo uděleno 720 povolení s hodnotou 9,1 miliardy korun. Největší vývoz byl do USA.

Na konci roku 2017 bylo v Česku 261 firem a jedna fyzická osoba držící povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem. Export pro české zbrojařské firmy představuje 90 procent jejich produkce. V jiných zemích Evropské unie a NATO je to deset až 30 procent celkového objemu výroby.

V roce 2016 se vývoz zbraní dostal na 18,6 miliardy korun, tedy sedmkrát více než před deseti roky. Nejvíce se exportovala pozemní a letecká technika, dále munice, elektronika a výrobní zařízení. Země se tak vracela k silné tradici, která byla v 90. letech minulého století narušena.

Byznys ČT24: Vývoz zbraní z Česka (zdroj: ČT24)

Jedním z úspěšných exportérů je i Česká zbrojovka. Také ona zvyšuje výrobu zbraní. V roce 2006 jich vyprodukovala 100 tisíc kusů, letos plánuje 370 tisíc kusů. Dostat se na pozice, které měly československé firmy v minulosti, však není jednoduché, řekl nedávno v pořadu Byznys ČT24 předseda představenstva České zbrojovky Lubomír Kovařík. „Naše pozice obsadily americké, německé či francouzské firmy,“ dodal.

Cílem ČZ nyní je proniknout ve velkém i do ozbrojených složek Spojených států. „Amerika tvoří polovinu našeho exportu, z 90 procent jsou to však zbraně prodávané na civilním trhu,“ řekl Kovařík.