Česko se stále více prosazuje v exportu zbraní. Za deset let ho zvýšilo sedmkrát

Byznys ČT24: Vývoz zbraní z Česka (zdroj: ČT24)

Vývoz zbraní z Česka se předloni dostal na 18,6 miliard korun, tedy sedmkrát více než před deseti roky. Zájem o české zbraně navíc roste, nejvíce se exportuje pozemní a letecká technika, dále munice, elektronika a výrobní zařízení. Země se tak vrací k silné tradici, která byla v 90. letech minulého století narušena.

Jedním z úspěšných exportérů je i Česká zbrojovka. Také ona zvyšuje výrobu zbraní. V roce 2006 jich vyprodukovala 100 tisíc kusů, letos plánuje 370 tisíc kusů. 

Dostat se na pozice, které měly československé firmy v minulosti, však není jednoduché, řekl v pořadu Byznys ČT24 předseda představenstva České zbrojovky Lubomír Kovařík. „Naše pozice obsadily americké, německé či francouzské firmy,“ dodal. 

Cílem ČZ nyní je proniknout ve velkém i do ozbrojených složek Spojených států. Amerika tvoří polovinu našeho exportu, z 90 procent jsou to však zbraně prodávané na civilním trhu, vysvětluje Kovařík. 

Složení exportu České zbrojovky do USA
Zdroj: ČT24

K tomu, aby se to podařilo, však musí zbrojovka zřídit výrobní kapacity v USA. Od roku 1933 totiž platí v zemi zákon, který určuje podmínky, za nichž lze dodávat zbraně federálním ozbrojených složkám. Musíte více než 60 procent hodnoty svého zboží vyrábět na území Spojených států, přibližuje Kovařík. 

Podobné požadavky mají podle něho také další státy. V nedávné době to firma zažila s maďarskou vládou, která přesně určila, jaká maďarská státní firma bude České zbrojovce partnerem pro výrobu zbraní pro maďarský ozbrojený sektor. 

Složení exportu zbraní z Česka
Zdroj: ČT24

Česko dnes vyváží zbraně a vojenský materiál do více než 100 zemí světa, nejvíce na Blízký Východ a do EU. Top 5 exportních zemí tvoří Irák, Spojené arabské emiráty, Slovensko, USA a Egypt. 

  • Největší tuzemští exportéři jsou Česká zbrojovka, Excalibur Army (spadá pod Czechoslovak Group Jaroslava Strnada), která prodává vojenská vozidla a zbraně. Dále je to Aero Vodochody (produkuje stíhačky a další letadla). Zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem se věnují rovněž STV Group a Omnipol (například radiolokátory).