Miliardová zateplovací mánie pokračuje, chytrá řešení v konkurenci s polystyrenem prohrávají

Události ČT: Dotace na úsporné budovy (zdroj: ČT24)

Stavebníci investovali loni do energetických úspor 30 miliard korun. Aliance Šance pro budovy počítala nové stavby i rekonstrukce starších. Potenciál je podle nich ale vyšší. Nejvíc žádostí o dotace se sešlo v operačním programu Životní prostředí, který podporuje renovace veřejných budov.

V oblasti energetických úspor budov dál vede zateplování. Loni se tak v Česku spotřebovalo asi 60 tisíc tun polystyrenu. Chytřejších řešení jako řízení spotřeby nebo pasivních domů není tolik.

Před několika lety v rámci zateplování utěsnil polystyren a nová okna i základní školu v pražských Nebušicích. Na rozdíl od mnoha ostatních tam ale instalovali i technologie, aby se ve třídách dalo dýchat.

Spotřeba polystyrenu
Zdroj: ČT24

Jednak se sleduje teplota. V zateplených, a tedy neprodyšných budovách ale bývá problém i s vlhkostí a oxidem uhličitým. „Má velice negativní vliv na soustředění žáků, na únavu,“ podotkla výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda.

„V každé třídě je čidlo a takzvané řízené větrání, aniž by musela v tu chvílí být otevřená okna,“ přiblížila ředitelka školy Šárka Vondrová.

Hlavní ovládací jednotku mají umístěnou ve strojovně. Od čtyř ráno intenzivně větrá. Se začátkem vyučování se rekuperace řídí podle koncentrací CO2.

Výsledek je, že v zimě drahé teplo neuniká. I proto se škola blíží pasivnímu domu. Těch rodinných v tomto standardu vyrostlo loni s podporou Nové Zelené úsporám skoro pět set. Podle zástupců oboru ale dotačních peněz ubyde.

Co bude po roce 2020?

„Energeticky úsporné stavebnictví je v tuto chvíli stabilizováno, respektive mírně roste. Je však potřeba myslet na období po roce 2020, aby zvýhodněné financování v tomto období plynule navázalo na to, které je k dispozici nyní,“ uvedl ředitel Šance pro budovy Petr Holub.

Žádosti o podporu energetických úspor v budovách
Zdroj: ČT24

Podle firem by úsporám taky pomohlo, kdyby jejich podpora nebyla roztříštěná ve čtyřech zdrojích jako dosud.