Trump prodloužil dočasnou výjimku z placení cel pro EU o měsíc. S tím ale prodloužil i nejistotu

Rozhodnutí USA prodloužit pro Evropskou unii dočasnou výjimku z placení cel na dovoz oceli a hliníku prodlužuje i nejistotu na trhu. EU by měla být z těchto cel vyjmuta trvale a zcela, uvedla v úterý ráno Evropská komise v reakci na oznámení, že americký prezident Donald Trump nynější dočasnou výjimku prodloužil do 1. června. Stejný postoj zastává i Berlín.

Spojené státy v noci na úterý oznámily, že s Unií, Kanadou a Mexikem jednání o trvalé výjimce prodlužují o „závěrečných“ třicet dní. „Ve všech těchto jednáních se vláda zaměřuje na kvóty, které omezí dovoz, zabrání překládce a ochrání národní bezpečnost,“ uvádí se v prohlášení USA. Prodloužení výjimky bylo oznámeno jen několik hodin před jejím vypršením. Výjimka měla skončit dnes v 6:01 SELČ, upozornila agentura Reuters. 

Kanada a Mexiko nyní jednají s USA o nové podobě Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). S Argentinou, Austrálií a Brazílií se již USA v zásadě dohodly a do měsíce mají být dojednány všechny podrobnosti dohody. A Jižní Korea se dohodla na trvalém osvobození od cel na ocel v rámci jednání o aktualizaci vzájemné obchodní dohody.  Korea totiž souhlasila, že sníží dodávky ocele do USA z loňské úrovně o zhruba 30 procent. Cla na hliník však stále platí i pro Koreu.

EU, Kanada a Mexiko kvóty stále odmítají

„Evropská unie dává trvale najevo ochotu diskutovat o aktuálních otázkách vzájemného přístupu na trh, ale dala také najevo, že jako dlouhodobý partner a přítel Spojených států nebude vyjednávat pod tlakem hrozeb. Každý budoucí transatlantický pracovní program musí být vyvážený a vzájemně výhodný,“ upozornila v prohlášení Evropská komise.

Rozhodnutí USA nyní vzala „na vědomí“ s tím, že krok jen prodlužuje nejistotu na trhu a už nyní ovlivňuje obchodní rozhodování. Opatření proti EU nemohou být podle komise zdůvodňována otázkou americké národní bezpečnosti.

Ilustrační foto
Zdroj: Vincent West/Reuters

Německo po prodloužení výjimky uvedlo, že očekává trvalé řešení celní otázky. Úřad kancléřky Angely Merkelové sdělil, že Berlín se nyní jako člen EU zapojí do diskuze o tom, jak v jednání pokračovat. „Transatlantické ekonomické vztahy mají obrovský význam pro obě strany. Ani EU a ani USA tak nemohou mít zájem na vyhrocování svých obchodních vztahů,“ uvedlo kancléřství s tím, že naopak obě strany z prohloubení obchodní spolupráce budou těžit. 

Evropské sdružení výrobců oceli Eurofer označilo americký krok za „vítaný, i když jen dočasný“ a také podle něj se Washington rozhodl pro pokračující nejistotu v mezinárodním obchodu. EU podle šéfa sdružení Axela Eggerta nesmí podlehnout jednostranným obchodním opatřením a dál musí prosazovat mnohostranná řešení problémů v rámci pravidel Světové obchodní organizace (WTO).

S Trumpem o clech jednala Merkelová i Macron

Komisařka EU pro obchod Cecilia Malmströmová byla v minulých týdnech opakovaně v kontaktu s americkým ministrem obchodu Wilburem Rossem a tyto diskuse budou podle EK pokračovat. Oba politici spolu naposledy hovořili telefonicky v pondělí, minulý týden také ve Washingtonu s Trumpem jednala osobně nejen Merkelová, ale také francouzský prezident Emmanuel Macron.

Evropská komise v úterý připomněla, že Evropa není zdrojem nadměrné kapacity v produkci ocele a hliníků. „V posledních měsících se naopak na nejrůznějších úrovních zapojovala spolu s USA a dalšími partnery do snah najít řešení této otázky,“ dodala Komise.

Výroba oceli
Zdroj: ČT24

Trvalé zavedení cel může spusti evropskou odvetu

Trump rozhodl o uvalení cla na dovoz ocele ve výši 25 procent a desetiprocentního cla na dovoz hliníku v březnu. EU a šesti dalším zemím však Trump udělil dočasnou výjimku z placení cel do 1. května s tím, že do té doby se budou USA snažit se všemi partnery vyjednat dlouhodobé dohody o trvalém vyjmutí z placení cla.

Washington to ale podle médií v případě EU podmiňoval dobrovolným omezením vývozu na 90 procent průměrné úrovně z let 2016/2017, což unie odmítla. Kvóty na dovoz odmítly i Mexiko a Kanada, která je největším vývozcem ocele do USA.

EU každoročně vyveze do USA ocel za 6,4 miliardy eur (163,8 miliardy korun). Unie pohrozila, že pokud na ni Spojené státy uvalí cla, zavede vlastní odvetná cla na americké zboží od kosmetiky po motocykly, jehož roční hodnota dovozu do EU dosahuje 2,8 miliardy eur. Kvůli postupu USA se už EU obrátila na Světovou obchodní organizaci (WTO).