BMW investuje do nového centra u Sokolova 250 milionů eur

Německá automobilka BMW plánuje do vývojového centra, které má vzniknout nedaleko Sokolova, investovat 250 milionů eur, tedy asi 6,35 miliardy korun. V rámci své největší investice ve východní Evropě zaměstná několik set lidí. Vyplývá to z návrhu prohlášení automobilky a vlády, které by měl kabinet schvalovat ve středu.

BMW potvrdilo záměr vytvořit u Sokolova testovací centrum pro autonomní řízení a digitální technologie loni v prosinci. Areál se bude skládat z více než 100 kilometrů zkušebních drah včetně různých technických zařízení, například zkušebních systémů na odolnost proti korozi, laboratoří klimatických zkoušek nebo postřikových závlahových systémů. Celková rozloha má dosáhnout přibližně 525 hektarů.

Součástí připraveného prohlášení je také záměr získat stavební povolení ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019 a zajistit zahájení provozu testovacího centra nejpozději ve čtvrtém čtvrtletí 2022. Vláda má zároveň uznat, že BMW potřebuje dokončit výkup pozemků od současných vlastníků do konce prosince příštího roku, aby mohly být zahájeny práce.

Lokalita pro projekt se využívala jako výsypka při těžbě hnědého uhlí a po ukončení těžby Sokolovská uhelná začala s rekultivací. „Nemusíme příliš kácet stromy, nežije tam moc zvěře a to životní prostředí je pro nás důležité,“ řekl zástupce BMW Johannes Maierhofer. 

Karlovarský kraj již slíbil, že vybuduje napojení silnic a zázemí pro vývojové centrum. Podle odhadů to bude stát 40 milionů korun.

Šance pro region

Ve vývojovém centru dostanou šanci hlavně lidé z regionu. „Nebudeme z Německa brát žádné zaměstnance, přijde sem maximálně na dva roky několik specialistů z Mnichova, ale většinu míst se budeme snažit obsadit lidmi z tohoto regionu,“ přiblížil plány BMW Maierhofer.

Starosta Sokolova Jan Picka (ČSSD) doufá, že tato investice konečně zbaví město Sokolov nálepky hornického města, kde panuje velká nezaměstnanost. I přes příznivý vývoj na trhu práce totiž Karlovarský kraj patří mezi takzvaně strukturálně postižené regiony. Jsou tu nízké mzdy, obyvatelé s nižším vzděláním a vyšší nezaměstnanost.