Karlovarský kraj se chystá na budoucí polygon BMW. Zaplatí inženýrské sítě a silniční spojení

Události v regionech: Třístranná dohoda o polygonu BMW (zdroj: ČT24)

Karlovarský kraj podpoří výstavbu vývojového centra německé automobilky BMW na Sokolovsku. Schválilo to krajské zastupitelstvo. Z veřejných peněz se zaplatí inženýrské sítě a silniční napojení. Vhodné místo pro stavbu bude vybrané na pozemcích, které poskytne Sokolovská uhelná jako třetí strana uzavřené dohody.

Vše má být hotovo za čtyři roky. Bavorská automobilka chce na novém polygonu v západních Čechách testovat plně automatizovaná auta. 

Podpisem smlouvy se dvěma společnostmi se Karlovarský kraj zavázal, že postaví novou silnici, parkoviště pro stovky aut nebo dvě autobusové zastávky. Zaplatí za to 40 až 100 milionů korun.

Pozemky kraji prodá Sokolovská uhelná za maximální cenu osm korun za metr čtvereční. Nové testovací centrum vznikne na území po těžbě uhlí. Dnes ještě není běžně přístupné.

Polygon vznikne na více než 500 hektarech rekultivované podkrušnohorské výsypky. Firma tu chce postavit 109 kilometrů testovacích silnic různého typu.

BMW - chystaný polygon
Zdroj: ČT24

 „Tady jsme našli ty nejlepší podmínky, protože jde o velké území, které není zalesněné. Nemusíme příliš kácet stromy, nežije tam moc zvěře a to životní prostředí je pro nás důležité,“ řekl vedoucí projektu BMW Mnichov Johannes Maierhofer. 

Plně automatizovaná auta mají v budoucnu zvýšit bezpečnost a komfort cestování. Na sokolovském polygonu budou zkoušet různé situace, jako je jízda na dálnici a v křižovatkách, jízda na nezpevněném povrchu nebo bezpečné zastavení auta před náhlou překážkou.

„Budeme tady testovat kompletní programy pro nová vozidla, která za několik let přijdou na trh. Je to hlavně automatizovaná jízda a digitalizace. Co tu rozhodně dělat nebudeme, to jsou vysokorychlostní zkoušky,“ uvedl Maierhofer. 

BMW má v Evropě dvě testovací centra. Ta ale postupně zastarávají, proto potřebuje nové.

Šance pro lidi z regionu

Ve vývojovém centru dostanou šanci hlavně lidé z regionu a okolí. „Nebudeme z Německa brát žádné zaměstnance, přijde sem maximálně na dva roky několik specialistů z Mnichova, ale většinu míst se budeme snažit obsadit lidmi z tohoto regionu,“ přiblížil Maierhofer.  

BMW - chystaný polygon
Zdroj: ČT24

Starosta Sokolova Jan Picka (ČSSD) doufá, že tato investice konečně zbaví město Sokolov nálepky hornické město, kde je velká nezaměstnanost.

I přes příznivý vývoj na trhu práce totiž patří Karlovarský kraj mezi takzvaně strukturálně postižené regiony. Jsou tu nízké mzdy, obyvatelé s nižším vzděláním a vyšší nezaměstnanost.

Nezaměstnanost v Karlovarském kraji v prosinci 2017
Zdroj: MPSV