Nejrizikovějších půjček ubylo. Spotřebitelské úvěry mají přísnější pravidla

Události ČT: Spotřebitelské úvěry mají přísnější pravidla (zdroj: ČT24)

Česká národní banka udělila prvním 14 firmám licence na poskytování spotřebitelských úvěrů. O ty musely společnosti zažádat nejpozději před rokem. Udělalo to přes sto firem. Ty, které povolení od centrální banky ještě nedostaly, fungují do konce května v takzvaném přechodném období. Pak už na trhu budou moci být jen společnosti s licencí. V důsledku zákona už se také snížil počet lidí s nejnebezpečnějšími půjčkami.

Podle zákona o spotřebitelském úvěru musí společnosti své klienty víc prověřovat, a navíc musí mít licenci od České národní banky. O tu se žádalo do konce února loňského roku. První licence už centrální banka udělila. A podle odborníků jsou už také vidět výsledky fungování zákona – třeba méně lidí, kteří si berou takzvané mikropůjčky, které jsou nejnebezpečnější.

Půjčky kvůli rozbitému mrazáku – nakonec je dluh 60 tisíc

Česká televize natáčela se ženou, které se před dvěma lety rozbil mrazák. Naspořeno neměla, a tak si musela vzít úvěr. Pak ale přišlo vysoké vyúčtování za elektřinu a nemoc a ona si bez většího prověřování půjčila znovu. Celkem třicet tisíc. Se všemi poplatky a sankcemi však nyní dluží skoro dvojnásobek.

Podle nového zákona už by se to ale stávat nemělo. Věřitelé mají dlužníky víc prověřovat a ty rizikové odmítat. Podle ředitele Poradny při finanční tísni Davida Šmejkala se u některých nebankovních firem přístup ke klientovi zlepšuje.

„A to ve dvou oblastech – první je kontrola úvěruschopnosti a druhá je práce s pohledávkami,“ vysvětluje Šmejkal. 

Firmy navíc musely požádat centrální banku o licenci. Udělalo to 108 společností, banka vydala zatím 14 povolení. Další může udělit nejpozději do konce května.

Licence ČNB
Zdroj: ČT24

„Spotřebitel bude mít výhodu, že Česká národní banka uvádí seznam poskytovatelů, kteří mají oprávnění, na svých webových stránkách. Z našeho pohledu to eliminuje poskytování půjček v rámci šedé a černé zóny,“ konstatuje ředitel právního oddělení Provident Martin Šváb.

Prověřování žadatelů o úvěr
Zdroj: ČT24

Podle ředitele marketingu a retailového financování Volkswagenu Lukáše Cankaře se z obchodního hlediska určitý dopad této novely už projevil. „Pokud se podíváme čistě na úvěr pro soukromé osoby, tak tento produkt stagnuje, na rozdíl od úvěru pro firmy nebo podnikatele,“ upřesňuje.

Kdo půjčuje, musí důkladněji prověřovat

Česká národní banka bude od června na tyto společnosti zároveň plně dohlížet. V současnosti je kontroluje hlavně Česká obchodní inspekce. Ta v loňském roce provedla celkem 85 kontrol, které byly zaměřené na spotřebitelské úvěry. Porušení zákona zjistila ve čtvrtině případů. Nejčastěji se jednalo právě o špatné posuzování úvěruschopnosti.

Zákon o spotřebitelském úvěru nařizuje společnostem, aby důkladně prověřovaly bonitu svých klientů – tedy to, jestli bude schopen úvěr splácet. Konkrétně ale neříká jak. Většina společností od klientů žádá potvrzení příjmů a odhad výdajů, dále pak kontrolují, jak splácí případné jiné půjčky.

Kontroly spotřebitelských úvěrů
Zdroj: ČT24

A jak moc si Češi půjčují peníze? Nějaký ať bankovní, či nebankovní úvěr má téměř polovina Čechů. U spotřebitelských úvěrů průměrná úroková sazba v posledním roce mírně klesla. V lednu byla necelých devět procent. 

Průměrný úrok u spotřebitelských úvěrů
Zdroj: ČT24