Slabší sklizeň pšenice i ovoce. Výsledku zemědělců pomohlo dražší mléko i vejce

Zisk českého zemědělství loni meziročně klesl o 5,4 procenta na 21,3 miliardy korun. I tak byl ale třetí nejvyšší od začátku tisíciletí, uvedl místopředseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček. Loňské výsledky jsou předběžné, v následujících měsících je bude úřad upřesňovat. Za poklesem stojí podle ministerstva zemědělství především sucho.

Celková zemědělská produkce činila zhruba 133 miliard korun. Větší část tvoří rostlinná výroba o hodnotě 73,7 miliardy. Živočišná výroba pak měla hodnotu 51,4 miliardy, vzrostla však o 13 procent. „Bylo to dáno zejména výrazným nárůstem produkce a cen vajec a mléka,“ uvádí Rojíček.

Podle ministerstva byl nárůst živočišné výroby daný návratem výkupních cen na rentabilní úroveň. „Došlo k růstu cen mléka oživením světové poptávky, podobně se v druhém pololetí roku 2017 vyrovnala nabídka s poptávkou u vepřového masa, u vajec došlo k poklesu nabídky zejména výraznějším utrácením v chovech v západní Evropě v důsledku fipronilové kauzy,“ uvádí.

Podle mluvčího Agrární komory Jiřího Felčárka je zisk z vyšších cen mléka díky oživení cen, ovšem razantní nárůst cen u másla a vajec nevidí jako standardní vývoj, ale kritickou situaci na trhu.

Naopak hodnota rostlinné produkce klesla o 6,1 miliardy, slabší byla sklizeň kukuřice, řepky, pšenice a ovoce. Zvýšila se ale sklizeň luskovin kvůli vzrůstající ploše hrachu. Rostl také objem produkce cukrové řepy, ovšem její cena klesla, takže z finančního hlediska byla produkce nižší. Ceny a sklizeň byly pro zemědělce pozitivní u vinných hroznů.

Náklady zemědělců na výrobu bez nákladů na mzdy loni stouply o zhruba dvě procenta, zlevnila například hnojiva, krmiva nebo elektrická energie.

Zemědělci získali víc na dotacích

Objem vyplácených dotací na výrobu meziročně vzrostl o 6,1 procenta na 32,5 miliardy korun. Jak řekl ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek, zemědělci jsou na dotacích stále více závislí. 

„Na zhruba 100 korun produkce v běžných cenách je 28,5 koruny dotací, které byly do zemědělství poslány. Závislost na dotacích je obrovská a dynamika závislosti je rostoucí,“ řekl Hrbek. Celkové množství dotací, kam spadají například i dotace na výrobky nebo investice, stouplo o více než dvě miliardy na 37,8 miliardy.

Mluvčí Agrární komory Felčárek upozornil, že hrubý zisk v zemědělství je zhruba poloviční oproti celkovým dotacím, bez nich by byli zemědělci ztrátoví. Podle něj má stále mnoho podniků problém investovat do vlastního rozvoje, inovací a zvyšování konkurenceschopnosti. Historicky byla podle něj výroba větší, není tak využit ani lidský potenciál, ani hospodářský potenciál půdy.

Přestože se zemědělcům, jak řekl Hrbek, „vždycky žije špatně“, tak dochází k některým reálným změnám. Část peněz v zemědělství podle něj tvoří například i zisk ze zhruba 300 bioplynových stanic, které v Česku jsou. Zemědělci podle něj ale z nich mají nižší peníze, protože jim končí záruční lhůty, opravy si tak musí platit sami.