Českou oblohu loni látalo rekordních 853 tisíc letadel. Provoz bude dál houstnout

Loni se nad Českem pohybovalo rekordní množství letadel. Bylo jich přes 853 tisíc. Proti předchozímu roku přibylo skoro 17 tisíc strojů. Počty mají růst i letos.

Za posledních 25 let se doprava nad Českem víc než zpětinásobila. Ještě v roce 1993 využilo trasu nad naším územím přes 154 tisíc letadel. Teď jich je o téměř 700 tisíc víc. „Přes Českou republiku přeletělo nejvíc letadel společností Lufthansa, Emirates a Wizz Air,“ uvedl Richard Klíma z Řízení letového provozu.

Události ČT: Letecký provoz nad Českem houstne. Loni se zde objevilo 853 tisíc letů (zdroj: ČT24)

„V letních měsících jsme už často na doraz,“ poznamenal generální ředitel Řízení letového provozu Jan Klas v pořadu 90' ČT24. Narážel tak na limity v počtech dispečerů. „Nárůsty jsme v posledních letech měli enormní. Často to bylo i díky tomu, že někteří naši sousedé nezvládali nebo nebyli cenově výhodní jako my,“ dodal Klas.

„Pokud máme do budoucna zvládnout zásadní nárůsty, které nás čekají, bude třeba kvalitativních změn v organizaci vzdušného prostoru,“ přiblížil. Tuzemský vzdušný prostor je organizován v rámci národních hranic a Klas si myslí, že aby zvládli další nárůsty, bude potřeba národní hranice odbourat. „Vytvářet větší celky, v rámci kterých se mnohem lépe vzdušný prostor organizuje,“ poznamenal.

O dalším houstnutí provozu svědčí, že aerolinky na celém světě si do sedmi let chtějí pořídit dalších osm tisíc letadel za víc než bilion dolarů. Výjimkou nejsou ani české firmy. V uplynulém týdnu do Prahy dorazil vůbec poprvé nový Boeing Max 8. A dalších 38 strojů posílí flotilu Travel Service do tří let. Další stroje by měly dorazit i do Českých aerolinií.

Pražské letiště po modernizaci odbaví až 21 milionů lidí ročně

Jak ve vzdušném prostoru přibývá letadel, přibývá i pasažérů. Jen loni na letišti Václava Havla v Praze odbavili téměř 15,5 milionu cestujících. Letos by jich mělo být o dva miliony víc. I proto se letiště rozšiřuje. Přibude nová ranvej a v terminálech se objeví nové technologie.

„Jedním z přínosů pro cestující mohou být například samoodbavovací kiosky pro zavazadla a nové technologie na bezpečnostních kontrolách, například tělesné skenery,“ přiblížila Marika Janoušková z pražského letiště.

Po modernizaci pražského letiště by měla Ruzyň ročně odbavit až 21 miliónů cestujících.

  • V době svého vzniku v roce 1937 odbavilo ruzyňské letiště 13 tisíc pasažérů. V roce 2017 už letištěm prošlo 15,5 milionu cestujících. Denně tak letecké služby využilo v průměru víc než 42 tisíc lidí. Rostoucí trend pokračuje i letos – jen za leden se počet odbavených cestujících zvedl meziročně o desetinu.
  • V roce 1938 se z Prahy létalo do 24 míst. Polovina byla v Československu, polovina v zahraničí. Nyní se z Prahy létá na 163 letišť po celém světě. Tyto spoje zajišťuje na 69 pravidelných dopravců.