Polská PKN Orlen chce vytlačit J&T z Unipetrolu, snaží se zvýšit podíl na 90 procent

Polská společnost PKN Orlen chce odkoupit další akcie Unipetrolu, ve kterém už teď vlastní téměř 63 procent. Svůj podíl plánuje zvýšit alespoň na 90 procent. Cílem může být i převzetí podílu česko-slovenské investiční skupiny J&T, která stojí za druhým největším akcionářem Unipetrolu.

„Představenstvo Unipetrolu zpracuje stanovisko k návrhu ve lhůtě pěti pracovních dnů od obdržení nabídkového dokumentu,“ uvedla firma. Období pro přijetí nabídek na odkup akcií začíná 28. prosince a končí 30. ledna. Vypořádání transakce je plánované na 23. února příštího roku. PKN Orlen si vyhradil právo vzdát se dosažení 90procentního podílu, uvedl Unipetrol.

Společnost Paulinino Limited, za níž stojí česko-slovenská investiční skupina J&T, vnímá podle svého zástupce Pavla Muchny nabídku jako logický krok. „Analyzujeme ji,“ řekl ČTK Muchna. Společnost vlastní zhruba 20 procent akcií Unipetrolu.

Polský server Puls Biznesu v červnu uvedl, že PKN Orlen by rád převzal podíl J&T, aby v Unipetrolu ukončil spory. Ty se projevily třeba na červnové valné hromadě, kterou do nočních hodin protáhlo zodpovídání nejrůznějších otázek, které minoritní akcionáři pokládali vedení firmy.

Za rok se cena na pražské burze zdvojnásobila

Unipetrol je součástí polské skupiny PKN Orlen od roku 2005. J&T stojí za firmou Paulinino Limited, která v Unipetrolu vlastní zhruba 20 procent. Paulinino Limited vedení Unipetrolu kritizuje mimo jiné v otázce koupě neratovické společnosti Spolana.

Na pražské burze se kolem 16:00 akcie Unipetrolu obchodovaly zhruba za 377 korun, od rána jejich cena vzrostla o 3,3 procenta, odpoledne už stagnovala. Před rokem byla cena zhruba poloviční. Za jednu akcii v petrochemickém holdingu nabízí PKN Orlen v rámci svého plánu 380 korun.

Kam až se vyšplhá cena za akcii?

„Skupina J&T drží blokační podíl. Pokud chce PKN zvýšit svůj celkový podíl nad 80 procent, bude se muset s J&T domluvit. Ta má tak silnou vyjednávací pozici,“ sdělil analytik BH Securities Martin Vlček. Cena akcií Unipetrolu je podle něj v porovnání se srovnatelnými firmami v oboru relativně nízká. „Cena Unipetrolu může teoreticky v rámci případných dalších kol výkupu nebo jednání vyrůst o 30 až 40 procent. Scénář tedy může být podobný jako u Fortuny. Tedy další kolo výkupu za vyšší cenu,“ doplnil Vlček.

„Nabízenou cenu 380 korun za akcii vnímáme jako férovou s ohledem na nedávný a aktuální vývoj v rafinérském sektoru středoevropského regionu,“ uvedl naopak hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora. Patria upozornila, že za strategicky správnou považuje nabídku také hlavní akciový analytik polské DM mBank Kamil Kliszcz.

Vývoj ceny akcií Unipetrolu na pražské burze
Zdroj: pse.cz

„Skupina J&T drží blokační podíl. Pokud chce PKN zvýšit svůj celkový podíl nad 80 procent, bude se muset s J&T domluvit. Ta má tak silnou vyjednávací pozici,“ uvedl hlavní analytik BH Securities Martin Vlček. Cena akcií Unipetrolu je podle něj v porovnání se srovnatelnými firmami v oboru relativně nízká. „Cena Unipetrolu může teoreticky v rámci případných dalších kol výkupu nebo jednání vyrůst o zhruba 30 až 40 procent. Scénář tedy může být podobný jako u Fortuny. Tedy další kolo výkupu za vyšší cenu,“ doplnil Vlček.

Unipetrol loni zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Tržby činily 87,8 miliardy korun. Skupina Unipetrol patří v Česku k největším firmám z hlediska obratu. Stabilně patří do první desítky žebříčku Czech Top 100 dle tržeb. Do obchodního rejstříku byla společnost zapsána v únoru 1995.

  • Skupinu Unipetrol do letoška tvořila především Česká rafinérská s rafinériemi v Litvínově a Kralupech nad Vltavou a společnost Unipetrol RPA, která je předním českým producentem v oblasti rafinérských, petrochemických a agrochemických surovin (zkratka RPA znamená rafinérie, petrochemie, agrochemie). Česká rafinérská ale letos k 1. lednu zanikla, Unipetrol ji sloučil s Unipetrol RPA. Již dříve s ní sloučil další dceřinou společnost Benzina. Do skupiny patří například i společnosti Paramo Pardubice, Spolana, Butadien Kralupy a několik dalších.