Unipetrol modernizuje Záluží. Jde o největší investici v dějinách české petrochemie

Reportáž: Unipetrol modernizuje litvínovskou chemičku (zdroj: ČT24)

Společnost Unipetrol ve své chemičce v Záluží u Litvínova buduje novou polyetylenovou jednotku. Zařízení vytvářející látku pro pevnější a odolnější plastové materiály vyjde na 8,5 miliardy korun, což z něj dělá největší investici v historii českého chemického průmyslu, a po dokončení bude patřit mezi nejmodernější výrobní zařízení svého druhu v Evropě.

Unipetrol spadá pod polskou skupinu PKN Orlen, největšího zpracovatele ropy ve střední Evropě, a zaměřuje se mimo jiné na distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Právě v ní se nyní rozhodla udělat technologický skok vpřed – a modernizovat svou chemičku v Záluží na Mostecku – o novou polyetylenovou jednotku.

„Stará jednotka je z roku 1973 a portfolio, které vyrábí, chceme obnovit, obohatit a rozšířit,“ vysvětluje masivní finanční investici člen představenstva pro výzkum, vývoj a investice Tomáš Herink. Vedle vlastní výrobní jednotky v současnosti v Záluží roste i čtyřicítka zásobovacích sil; každé váží dvacet tun, na délku měří čtyřiatřicet metrů, v průměru šest, a pojme přes 890 kubíků polyetylenu.

„Kapacitu výroby budeme mít větší, zvedneme ji ze sto dvaceti kilotun na 275 kilotun,“ dodává Herink. Společnost tak reaguje na zvyšující se poptávku po vysokohustotním polyetylenu, čili surovině, která tvoří základ trvalejšího a teplotně odolnějšího plastu. Vyrábí se z něj třeba potrubí, různé druhy obalů, kanystry, nebo i plastové krabičky k ohřevu jídel v mikrovlnkách.

Dva roky po explozi

S produkcí polyetylenu se v novém provozu začne na konci příštího roku. Základní surovinu, etylen, mu bude dodávat sousední etylenová jednotka – právě ta, kterou 13. srpna 2015 poničil výbuch, když v ní došlo k výpadku chladicího okruhu, a následně dvěma explozím v zásobníku s propylenem.

Kvůli požáru tehdy stála celá petrochemická výroba a pouze v menším rozsahu pracovala rafinérie – šlo o největší mimořádnou událost od roku 1989 a v obnoveném provozu je jednotka necelý rok. „Přijali jsme spoustu nápravných opatření a jedním z nich jsou i revize pojistných ventilů,“ dodává člen představenstva pro výzkum, vývoj a investice Tomáš Herink.

Na likvidaci havárie se před dvěma lety podílelo skoro 500 hasičů, vyhlášen byl tehdy i zvláštní stupeň poplachu, škody přesáhly 640 milionů, což požár v daném roce 2015 zařadilo mezi deset největších na světě, které nebyly zaviněny přírodními vlivy. Následky společnost likvidovala skoro rok. Opravy vyšly na víc než 4 miliardy, ušlý zisk vyčíslila na 6,6 miliard. V souvislosti s nehodou policie obvinila dva zaměstnance podniku z obecného ohrožení. Unipetrol jejich pochybení odmítá. 

Požár v litvínovské chemičce Unipetrol (zdroj: iReporter, Radek Očenášek) (zdroj: ČT24)