Spotřeba potravin v Česku loni vzrostla o 1,9 procenta, na každého Čecha tak v průměru připadá 785,6 kg potravin. Ve srovnání s předchozím rokem to je o téměř patnáct kilo více. Vzrostla například spotřeba mléka a mléčných výrobků o 2,1 procenta na 247,5 kilogramu a dlouhodobě roste také spotřeba masa. Loni to bylo 80,3 kilogramu, proti roku 1950 skoro dvojnásobek. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.
Češi si loni přidali, každý spořádal 785,6 kilo potravin. Tedy více než jednu krávu
Podle statistiků se do spotřeby potravin započítává i potravinový odpad, tedy to, co se vyhodí na polích, v domácnostech nebo v obchodech.
Loňský rok byl mimo jiné mimořádný tím, že se snědlo nejvíc rýže za celou dobu měření. Meziročně šlo o zvýšení o 0,6 procenta na 6,5 kilogramu na osobu. Zeleniny snědl v průměru každý Čech 87,3 kilogramu, ovoce 84 kilogramů. Celkově tak vzrostla spotřeba ovoce o dvě procenta a o téměř tři procenta i spotřeba zeleniny „Je to dáno tím, že jíme více ovoce nejen mírného pásma, ale i tropického,“ řekl ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek.
Například v roce 1950 činil poměr spotřeby jižního ovoce proti celkové ovocné spotřebě 3,5 procenta, loni to bylo 41,7 procenta. Z toho se nejvíc jedí pomeranče a mandarinky, loni 13,2 kilogramu, meziročně o 0,7 procenta více.
U zeleniny například meziročně skočila o 6,7 procenta spotřeba zelí na 7,9 kilogramu. O 4,2 procenta na 69,1 kilogramu vzrostla spotřeba brambor.
Ve spotřebě masa meziročně vzrostla o 4,1 procenta konzumace hovězího, které ale stále i s telecím, u kterého meziročně vzrostla spotřeba o desetinu, tvoří jen zhruba deset procent z celkové spotřeby masa. O 2,9 procenta loni vzrostla spotřeba drůbežího masa na 26,8 kilogramu, což je zhruba třetina snězeného masa. Spotřeba vepřového klesla o desetinu procenta na 42,8 kilogramu, což je 53,3 procenta snězeného masa.
O skoro více než šest procent klesla meziročně spotřeba zvěřiny na 0,9 kilogramu. O 3,6 procenta pokračoval pokles spotřeby králičího masa na 0,8 kilogramu.
U mléčných výrobků se nejvíce zvýšila spotřeba tvarohů, meziročně o 15,8 procenta na 4,4 kilogramu.
Spotřeba alkoholických nápojů loni vzrostla o 0,6 procenta na 173,5 litru, v přepočtu 9,9 litru čistého lihu. Spotřeba vína vzrostla o 3,7 procenta na 19,6 litru na hlavu.
Češi jsou soběstační ve výrobě piva, hovězího masa nebo mléka
Vybrané potraviny hodnotil ČSÚ i z hlediska soběstačnosti. U mléka činila soběstačnost v loňském roce 117,5 %. U másla 88,5 %.
Soběstační jsme například i ve výrobě piva nebo hovězího masa. U vepřového masa poklesla soběstačnost ze 104,9 procenta v roce 1995 na loňskou hodnotu 47,7 procenta. U drůbežího se za posledních 25 let snížila ze 115,9 procenta na 63 procent. U vajec je soběstačnost 82,2 procenta, zatímco v roce 1998 byla 110,1 procenta.