Pražská burza opětovně rostla. Index PX je nejsilnější za více než dva roky

Pražská burza ve středu pošesté v řadě posílila, index PX tak stoupl o 0,12 procenta na 1052,51 bodu a dostal se na nejsilnější úroveň za téměř dva a půl roku. Nahoru burze pomohly hlavně posilující akcie energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z údajů na webu burzy.

Index PX byl naposledy výše koncem dubna 2015. Tehdy činil 1056,79 bodu. Nejníže se za poslední dva a půl roku dostal koncem června 2016, kdy se propadl až na790,09 bodu.

Největší podíl, téměř dvě třetiny, měly na středečním objemu obchodů na burze cenné papíry ČEZ, které zároveň posílily o 1,15 procenta na 450 korun. Zpevnila také Komerční banka, emise s druhým největším objemem obchodů. Akcie banky posílily o 0,69 procenta na 966,60 koruny. Nejvýrazněji si polepšily cenné papíry textilní společnosti Pegas Nonwovens, které zdražily o 2,01 procenta na 887,50 koruny.

Největší pokles naopak zaznamenaly akcie sázkové společnosti Fortuna, které zlevnily o 1,88 procenta na 143,65 koruny. Oslabily také například cenné papíry bankovní skupiny Erste, které odepsaly 1,41 procenta na 953,10 koruny.

Koruna zpevňuje pod 26 korun za euro

Dařilo se i české měně, která zpevnila k euru na nejsilnější hodnotu od zahájení měnových intervencí České národní banky v listopadu 2013. Koruna k jednotné evropské měně posílila proti předchozímu závěru o osm haléřů na 25,84 koruny za euro. K dolaru také zpevnila, a to o devět haléřů na 21,97 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Silnější koruna je reakcí na zasedání bankovní rady ČNB z minulého týdne a pozitivní údaje z české ekonomiky. „ČNB sice na zářijovém zasedání úrokové sazby nezvýšila, ale dala jasně najevo, že zvýšení sazeb v listopadu je v podstatě hotovou věcí. Od ČNB lze navíc s ohledem na silný růst české ekonomiky, akcelerující mzdy a více než dvouprocentní inflaci očekávat další zvyšování sazeb i v roce 2018,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podle něj nelze vyloučit další zpevňování koruny minimálně do listopadového zasedání bankovní rady ČNB. „Impulsem k jejímu posílení mohou být lepší domácí ekonomická data, která budou zveřejněna v závěru tohoto a na začátku příštího týdne,“ dodal.