Česká měna uzavřela pod 26 korunami za euro

Česká měna v pátek prolomila hranici 26 korun za euro a krátce se dostala až na 25,92 koruny za euro, tedy na nejsilnější úroveň od začátku srpna. Nakonec ještě oslabila, přesto uzavřela pod hranicí 26 korun, a to na 25,99 koruny za euro. Vůči dolaru koruna posílila o 18 haléřů na 21,99 koruny za dolar. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online.

„Vývoj koruny bezesporu překvapil, jelikož na trhu se obecně předpokládalo, že díky dnešní splatnosti státních poukázek převyšujících objem 40 miliard korun může mít koruna naopak tendenci oslabovat,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Vývoj kurzu koruny k euru může podle něj částečně souviset s očekáváním trhu, že Česká národní banka bude pokračovat v postupném zvyšování svých úrokových sazeb. Na středečním zasedání ještě převážily hlasy členů rady, kteří nebyli pro zvyšení, podle analytiků je ale růst v listopadu jasný.

Příští týden může opět nastat oslabování

Překvapující je podle Seidlera to, že psychologická hranice 26 korun za euro byla prolomena právě nyní. „Hlavní příčinou dnešního vývoje tak může být horší likvidita na trhu způsobená prodlouženým víkendem ve spojení s některými obchody, které se odehrávají na konci čtvrtletí,“ míní. Pokud je příčinou současného vývoje především nižší likvidita, mělo by v příštím týdnu dojít opět ke korekci kurzu koruny směrem ke slabším hodnotám, dodal. 

Marek Dřímal z Komerční banky předpokládá, že v následujících dvou měsících by se kurz koruny mohl dostat k úrovním 25,50 až 25,70 koruny za euro, a to díky dobré ekonomické kondici a pravděpodobnému rychlému zpřísňování měnové politiky ČNB, podotkl.

Česká národní banka držela s pomocí intervencí od roku 2013 kurz koruny k euru nad 27 korun za euro. Přistoupila k tomuto kroku kvůli hrozící deflaci. Na začátku letošního dubna pak centrální banka intervence ukončila, a od té doby postupně koruna vůči euru i dolaru posiluje. Poprvé prolomila hranici 26 korun za euro 20. července.