Pilný: Letošní schodek by mohl být dvacet miliard. Třetinový oproti očekávání

Stát by mohl zakončit letošní rok se schodkem dvaceti miliard korun. České televizi to řekl ministr financí Ivan Pilný (ANO). Šlo by o čtyřicet miliard lepší výsledek, než Sobotkova trojkoaliční vláda původně plánovala. Ve srovnání s finálním účtem z loňska, kdy výrazně pomohly evropské dotace, by se ale přesto jednalo o osmdesátimiliardové zhoršení.

Proti očekávání kabinet míň utrácí za investice i platy státních zaměstnanců. „Jsem mírný optimista, že by to mohlo být tak mínus dvacet miliard.  Kdyby odbory netlačily na pilu a nežádaly přidávání (státním zaměstnancům) už od 1. listopadu – masivní přidávání bylo už od 1. července – tak by výsledek státního rozpočtu vypadal jinak,“ prohlásil správce státní kasy.

Největší odborová centrála kritiku z ministerstva odmítá a kontruje vlastními propočty, podle nichž by mohl být letošní rozpočet vyrovnaný, nebo dokonce mírně přebytkový. „Hovoříme o pozitivní nule s možností až deset miliard korun jako závěrečný výsledek. Hlavní příčiny jsou v neschopnosti státu čerpat investiční projekty,“ prohlásil předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Totéž Středula ostatně tvrdil už na začátku měsíce, kdy vláda hledala způsoby, jak zvednout učitelské platy. Opatrnému ministerstvu financí tehdy vzkázal, že se jeho výhledy rozcházejí s ekonomickou realitou a dynamičtější prognózou hospodářského růstu. Nyní přidává na adresu kabinetu i další kritiku – a vytýká mu, že se nedaří investovat do dopravní infrastruktury. 

Salda státních rozpočtů
Zdroj: ČT24