Zvýhodněné půjčky mají pomoct udržet firmy na venkově. Čeká se na přesné podmínky

Události ČT: Zvýhodněné půjčky mají pomoct motivovat k zakládání firem (zdroj: ČT24)

Omezit odchod mladých lidí za prací do měst a motivovat k zakládání a udržení firem na venkově by mohly pomoct zvýhodněné půjčky. Plán podpory už schválila vláda, půjčky by měla zprostředkovávat Českomoravská záruční a rozvojová banka. Přesné podmínky ale ještě nezveřejnila, mělo by se tak stát během několika měsíců.

Helena Macháčková má firmu už sedm let. Sirupy, marmelády, povidla nebo pečené čaje připravovala nejdřív jen pro rodinu a známé, později je začala vyrábět i na prodej.

„Není to strojová výroba,“ říká majitelka firmy Od Macháčků. Výrobnu má v malé obci Rybnice v Plzeňském kraji, která má asi pět set obyvatel. Macháčková by ráda pořídila další vybavení do kuchyně, ale pouze z prodeje si na to nevydělá.

Podobným provozovnám by mohly pomoct zvýhodněné úvěry. Až třímilionové půjčky bude poskytovat Českomoravská záruční a rozvojová banka. „Předpokládám, že ta částka by se mohla pohybovat kolem jedné miliardy korun,“ přiblížil celkový objem prostředků generální ředitel banky Jiří Jirásek.

Kromě výrobců i pro malé obchody

Na půjčku by mohli vedle malých výroben dosáhnout také řemeslníci, provozovatelé hospod a penzionů nebo obchodů se smíšeným zbožím. Podle zástupců malých prodejen na venkově to ale nestačí.

„Maloobchod nepotřebuje úvěrovat, ten potřebuje peníze pro vlastní režii - na mzdy, na energie,“ prohlásil předseda Asociace českého tradičního obchodu Zdeněk Juračka.

Podpora malých firem
Zdroj: ČT24

Mnoho drobných podnikatelů zmizelo v posledních letech například ze středočeského Načeradce. „Na každé vesnici bylo smíšené zboží. Každý rok jedno skončilo,“ zaznělo začátkem roku od majitele řeznictví Antonína Hlinského.

On sám o přesunutí podnikání vůbec neuvažuje. Chce totiž zůstat tam, kde v roce 1918 otevřel řeznictví už jeho pradědeček.