Kuba letos čeká další nárůst příjmů z turistiky

Kuba v loňském roce získala díky cestovnímu ruchu přes tři miliardy dolarů (zhruba 69 miliard korun) a letos počítá s dalším nárůstem turistických příjmů. Kubánským státním médiím to tento týden řekl José Alonso z ministerstva pro cestovní ruch. V roce 2015 činily příjmy této komunistické země z turistiky 2,6 miliardy dolarů.

Počet zahraničních návštěvníků Kuby se v prvním čtvrtletí roku 2017 zvýšil o 22 procent.

„V roce 2016 příjmy všech aktivit spojených s turistikou v zemi přesáhly tři miliardy dolarů,“ uvedl Alonso. „Domníváme se, že v letošním roce toto číslo překonáme,“ dodal. Podle Alonsa je tak země na dobré cestě k dosažení svého cíle přilákat v celém letošním roce rekordní 4,2 milionu turistů.

Cestovní ruch je v současnosti podle agentury Reuters jedním z mála světlých bodů kubánské ekonomiky, která se potýká s poklesem exportu i s nižšími dodávkami subvencované ropy z Venezuely, která je klíčovým spojencem Havany. Kubánský turistický sektor těží z nárůstu počtu amerických turistů, který je důsledkem zmírnění restrikcí vůči Kubě administrativou prezidenta Baracka Obamy.

Nový americký prezident Donald Trump však minulý měsíc ohlásil výraznou změnu politiky otevřenosti vůči Kubě. Nová Trumpova politika má mimo jiné zpřísnit pravidla týkající se cestování na karibský ostrovní stát. Alonso nicméně vyjádřil přesvědčení, že „významné množství Američanů“ bude mít i nadále možnost Kubu navštívit.