Obr kupuje obra. Amazon zaplatí 322 miliard korun za řetězec obchodů s potravinami

Internetový prodejce Amazon se dohodl na převzetí řetězce obchodů s potravinami Whole Foods Market, za který zaplatí 13,7 miliardy dolarů. V přepočtu je to asi 322 miliard korun – odpovídá to zhruba čtvrtině výdajů českého státního rozpočtu na letošní rok. Dosud největší akvizicí ve své historii Amazon výrazně rozšiřuje své aktivity v oblasti kamenných obchodů.

Podle agentury DPA je tato akvizice vyhlášením války tradičním maloobchodním řetězcům, jako jsou americké firmy Wal-Mart či Kroger. Akcie Wal-Martu v pátek oslabily o více než šest procent a akcie Krogeru se propadly o téměř 14 procent. Pokles zaznamenaly rovněž akcie francouzské maloobchodní společnosti Carrefour či nizozemské firmy Ahold.

„Je to transformační dohoda, a to nejen pro maloobchod s potravinami, ale pro maloobchod jako celek,“ uvedl analytik Charlie O'Shea ze společnosti Moody's Investors Service. „Amazonu to poskytuje skutečný opěrný bod na trhu s potravinami, o což dlouhou dobu usilovali,“ upozornil Neil Saunders z firmy GlobalData Retail. 

Miliony lidí milují Whole Foods Market, protože nabízí nejlepší přírodní a organické potraviny a dělá ze zdravé výživy zábavu.
Jeff Bezos

Společnost Whole Foods se soustředí na kvalitnější a tím pádem i dražší potraviny. Podle posledních dostupných údajů provozuje 461 obchodů s potravinami, z toho 440 ve Spojených státech, 12 v Kanadě a devět v Británii, píše agentura DPA. Celkové tržby společnosti v prvním čtvrtletí dosáhly 117,5 miliardy dolarů.

Whole Foods by měl své obchody nadále provozovat pod svou značkou. Generálním ředitelem řetězce zůstane jeho spoluzakladatel John Mackey.

Očekává se, že transakce bude dokončena ve druhé polovině letošního roku, informovala agentura Reuters. Transakci nicméně ještě musejí schválit akcionáři společnosti Whole Foods a regulační úřady. Amazon zaplatí za každou akcii společnosti Whole Foods 42 dolarů v hotovosti. Kupní cena tak zahrnuje prémii 27 procent ke čtvrteční závěrečné hodnotě akcií na burze. 

Wal-Mart posiluje u pánské módy

Vedle Amazonu však oznámil akvizici i Wal-Mart, byť daleko menších rozměrů. Dohodl se na převzetí internetového prodejce pánské módy Bonobos, za nějž zaplatí 310 milionů dolarů (7,3 miliardy korun).

Značky firmy Bonobos budou po převzetí nabízeny na webu prodejce Jet.com. Toho Wal-Mart koupil loni za zhruba 3,3 miliardy dolarů, aby mohl lépe konkurovat Amazonu. Jet.com začal fungovat teprve v roce 2015, od té doby se ale stal jedním z nejambicióznějších konkurentů internetového gigantu.