Ministerstvo financí trestá za nelegální hazard. Zahraniční firmy mají zaplatit celkem 115 milionů

Ministerstvo financí zatím kvůli porušování zákona o hazardu udělilo zahraničním loterním firmám čtyři pokuty celkem za 115 milionů korun. Rozhodnutí dosud nenabylo právní moci, proto nebylo zveřejněno, o jaké společnosti jde. Úřad zároveň vede správní řízení se čtyřmi firmami, kterým v krajním případě hrozí zablokování webových stránek. Nový zákon o hazardu platí od začátku roku.

Dvakrát byla přitom udělena pokuta 40 milionů korun, která se tak přiblížila maximální možné výši padesáti milionů. 

Ministerstvo ke konci loňského roku identifikovalo 55 nelegálních zahraničních provozovatelů loterií, kteří na svých stránkách cílili na české hráče. Celkem 20 z nich ukončilo činnost ještě před začátkem roku.

U dalších 30 loterních společností MF předalo Finanční správě podklady pro doměření daně. Daňové přiznání měly tyto firmy odevzdat do 25. dubna. „Za první kalendářní čtvrtletí bylo podáno jedno přiznání k dani z hazardních her zahraničním subjektem, který provozoval hazardní hru prostřednictvím internetu bez základního povolení. Zároveň nerozlišujeme, zda se jednalo o subjekt ze seznamu předaného ministerstvem financí nebo mimo něj,“ doplnila mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

  • Se čtyřmi firmami MF aktuálně vede správní řízení. Jedná se o hry provozované pod obchodními názvy 1xbet, Jackpotcity, Lottoland a WebMoney Casino. 
  • S provozovatelem hry Jetbull ministerstvo správní řízení ukončilo, protože přestal cílit na české hráče a nový zákon se tak na něj přestal vztahovat.

Na trh mohou podle nového zákona o hazardu vstoupit zahraniční loterní společnosti, které byly dosud považovány za nelegální. Firma, která si chce požádat o licenci, musí však nejprve zastavit provoz, poté vyplatit hráče, upravit software podle zákona a teprve pak požádat ministerstvo financí o licenci. Klienti se následně musí fyzicky zaregistrovat na pobočkách CzechPointu. Klientům nelze uznat jejich staré registrace a nechat jim na herních kontech peníze, které tam měli již před získáním české licence.

Nově smějí provozovat na internetu některé hry také české firmy. Jde například o ruletu, poker nebo číselné loterie. Povinná fyzická registrace se týká technických on-line her, jako jsou ruleta nebo poker, a kurzových sázek. Nevztahuje se na loterní hry jako Sportka, Eurojackpot nebo Šťastných 10, kde se lze zaregistrovat on-line.

  • Ministerstvo financí dosud obdrželo 44 žádostí o udělení licence k provozování her na internetu od 22 firem. 
  • Čtyřem z nich povolení udělilo. Jde o firmy PokerStars, Sazka, Fortuna a Korunka. Všechny již svoje hry na internetu spustily.