Po zásahu ve firmě Rohlik.cz policie vyhostila několik Ukrajinců s polskými vízy

Události: Vyhoštění nelegálních pracovníků (zdroj: ČT24)

Z více než 80 lidí, kteří byli zadrženi při čtvrtečním zásahu cizinecké policie v pražském skladu e-shopu Rohlik.cz, si již 19 vyslechlo rozhodnutí o vyhoštění. Byli v Česku zaměstnáni v rozporu s právními předpisy, řekl v pátek mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Majitel firmy se hájí tím, že u něj pracovali cizinci najatí agenturou.

Jednoho člověka policisté stíhají za padělání dokladů a zároveň s ním vedou správní řízení o vyhoštění. Dalších deset lidí odešlo z policejní služebny s výzvou, aby se znovu dostavili, protože jim podle Hulana zatím nemohlo být vydáno rozhodnutí o vyhoštění.

Zakladatel a majitel e-shopu Tomáš Čupr v některých médiích uvedl, že zaměstnává Ukrajince, kteří podle něj mají polská víza a mohou tak na území Česka pracovat. Tento názor však policie zpochybňuje. Zadržení měli u sebe vízum vydané pro jinou zemi než Českou republiku a na základě toho nemohou být v Česku zaměstnáni, tvrdí policisté.

Celkem zadrželi 85 cizinců, jejich případy postupně řeší. „Je to poměrně složitá administrativní záležitost, která mimo jiné vyžaduje přítomnost tlumočníků,“ uvedl mluvčí. Předpokládá, že další desítky případů uzavřou policisté během dneška.

  • E-shop v loňském roce zvýšil obrat meziročně třikrát na 960 milionů korun. Letos očekává tržby minimálně dvě miliardy korun.
  • Firma je dostupná pro 2,5 milionu obyvatel, on-line supermarket obsluhuje zejména zákazníky v Praze a Brně, ale také v dalších pěti krajských městech.
  • Šéf firmy Tomáš Čupr je také zakladatelem webů DameJidlo.cz a Slevomat.

Čupr zásah hodnotí jako nepřiměřený. Označil ho za prasárnu a přirovnal ho k chování StB (komunistická Státní bezpečnost). Uvedl, že takto kontrolovány jsou i další firmy, postup cizinecké policie připomíná loterii a že úřady nepostupují v podobných případech jednotně. Tomáš Čupr je zakladatelem společností DameJidlo.cz, Slevomatu.cz a Rohlik.cz.

Konkurenční e-shop s potravinami Kolonial.cz ve čtvrtek uvedl, že podobné kontroly jsou i u nich časté. „Preventivní kontroly cizinecké policie u nás probíhají poměrně často, poslední se uskutečnila před 14 dny a stejně jako ty předchozí potvrdila, že je u nás vše v pořádku,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí e-shopu Jan Řezáč.

Nešlo o první kontrolu s podobným výsledkem

Policie ale tvrdí, že postupovala standardně a podle zákona. V Rohlik.cz zasahovala již dříve. Bývá přitom běžné, že se vrací do firem, kde zjistila zaměstnávání cizinců bez povolení. Podle dřívějších informací médií loni v červenci policisté odhalili při kontrole 24 zaměstnanců z Ukrajiny, kteří neměli povolení k zaměstnání.

Podle tehdejšího vyjádření Rohlíku šlo o agenturní zaměstnance, jež přivezla agentura. Agentura poté vydala prohlášení, že dotyční zaměstnanci v Česku pracují legálně. Hulan ve čtvrtek ale řekl, že v Česku pracovali v rozporu s právními předpisy. „Proto bylo všech těchto 24 osob následně správním rozhodnutím vyhoštěno z České republiky,“ uvedl.