Podnikatelé jsou zaskočeni tvrdostí pokut za chyby v kontrolních hlášeních o DPH

Události: Pokuty za chyby v kontrolních hlášeních (zdroj: ČT24)

Finanční správa začala pokutovat staré prohřešky u kontrolních hlášení o DPH. Podnikatelé namítají, že dřív je úředníci ujišťovali, že se sankcí bát nemusejí. Podle jejich zkušeností teď ale správci daní vyměřují desetitisícové pokuty. Ministerstvo financí se chystá zasáhnout. Podrobnosti oznámí začátkem příštího týdne.

Podnikatel Michal Hadwiger říká, že kontrolní hlášení odeslal včas. Úředníci ale chtěli doplnění. S tím už se opozdil. O čtyři dny.

„Byla tam jedna nesrovnalost, jeden úkon a dostaneme pokutu 30 tisíc korun. Jsme malá firma, pro nás je to velká částka,“ uvedl. 

  • Kontrolní hlášení se v Česku týká více než 220 tisíc podnikatelů. 
  • Finanční správa vyměřila pokuty v celkové výši téměř 90 milionů korun dvěma tisícům z nich.

Pokutu Hadwiger odmítl zaplatit a chce se odvolat. Stejný postup doporučuje klientům třeba i spolumajitel účetní kanceláře Top Tax Michal Horníček. Jeho kancelář má na starosti 130 firem, které odesílají kontrolní hlášení každý měsíc. Pokuty dostalo 8 z nich. Ta nejvyšší byla 50 tisíc.

„V lednu nám takových pokut přišlo několik a i přes uklidňování finanční správy, že bude tolerantní, jsme byli nemile zaskočeni,“ řekl Horníček. Pokuty byly nejčastěji vyměřeny za pozdní reakci na výzvu na kontrolní hlášení, které bylo podáno, ale bylo zapotřebí upřesnit některé nesrovnalosti.

Podejte si žádost o prominutí

Podle Generálního finančního ředitelství nebylo nikdy řečeno, že se pokuty nezačnou vyměřovat. Čekalo se údajně na vydání novely zákona o DPH, která platí od konce loňského července.

„Finanční správa proto dala možnost podnikatelům, aby v odůvodněných případech mohli zažádat o prominutí fixních pokut,“ řekla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. 

Problémy kvůli DPH má třeba i společnost Vítkovice Revmont. V pátek na sebe podala insolvenční návrh. Odůvodnila ho rozhodnutím moravskoslezského finančního úřadu, podle kterého má uhradit skoro 38 milionů jako doplatek na DPH – za své dodavatele.