Inspektoři pohlídali, aby měla druhá vlna EET ostrý start. Kontroly začaly hned

Inspektoři pohlídali, aby měla druhá vlna EET ostrý start (zdroj: ČT24)

První březnový den, kdy se do elektronické evidence tržeb zapojilo přes sto tisíc obchodníků, zaevidovala Finanční správa přes 12 a půl milionu účtenek. Před měsícem, kdy museli evidovat pouze ti, kteří podnikají v pohostinství a v ubytovacích službách, to byly asi miliony tři, uvedlo ministerstvo financí. A Generální finanční ředitelství tak spolu se spuštěním druhé vlny EET vyslalo do terénu stovky kontrolorů.

Finanční správa již dříve uvedla, že kontroly dodržování EET zahájí okamžitě. Za závažné porušení zákona o evidenci tržeb hrozí pokuta až 500 tisíc korun nebo uzavření provozovny. K zásadnímu porušení například patří, že obchodník nebude mít zařízení pro evidenci tržeb.

Kontroloři tak například ve čtvrtek prověřovali některé provozovny v Brandýse nad Labem. Zamířili do papírnictví s hračkami, kde se vydávali za běžné zákazníky a nakonec kupují dětskou pistoli. Dostávají peníze nazpátek i nezbytnou účtenku, kterou venku ověřují. Nakonec zjišťují, že je v pořádku. Jenže, do prodejny se stejně vrátí. Obchod totiž neměl viditelné označení o EET. „Za to poprvé nehrozí žádná sankce. V případě, že bychom na podruhé zjistili toto pochybení, tak bychom sankci udělili,“ konstatuje kontrolorka ze Středočeského kraje.

Prodejna ale nakonec označení má, a to pod pokladnou. Jenže podle kontrolorek není vidět. Musí se proto umístit na více viditelné místo.

Příležitostné pořádání plesů EET nepodléhá

Finanční správa od zahájení elektronické evidence tržeb (EET) v prosinci 2016 do čtvrteční 16 hodiny eviduje zhruba 121 tisíc podnikatelů, kteří do systému poslali přibližně 316 milionů účtenek. Autentizační údaje k samotné druhé fázi EET si dosud vyzvedlo zhruba 116 tisíc podnikatelů, celkem pak zhruba 165 tisíc, potvrdila  mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Ve středu odstartovala druhá fáze EET pro obchodníky.

Správci daní původně odhadovali, že by se měla druhá vlna týkat až 250 tisíc subjektů. „Údaje, které Finanční správa hlásila, zahrnují i různé jednorázové obchody, které fungují jen pár měsíců v roce,“ vysvětlil rozdíl mezi odhadem a skutečností ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Do druhé vlny EET nespadají například obchodníci, kteří přijímají pouze platby převodem z účtu na účet. Část podnikatelů, kteří současně s maloobchodem podnikají v pohostinství, využila své autentizační údaje získané pro první vlnu. A pokud obchodníci prodávají vlastní výrobky (například farmář vlastní produkci na trhu), pak se do EET zapojí ve třetí či čtvrté fázi v roce 2018. Příležitostného prodeje přebytků ze zahrádek se EET nedotkne. Ministerstvo také ve čtvrtek uvedlo, že EET by nemělo podléhat příležitostné pořádání plesů nebo dalších kulturních akcí vesnickými spolky.

Podle Babišova úřadu systém pro přijímání účtenek běží nadále plynule a bez problémů, a to i podle údajů serveru hlidaceet.cz. Jen Asociace starožitníků a daňový odborník společnosti Dotykačka Martin Himl ve čtvrtek upozornili, že starožitníci a provozovatelé bazarů mají problém s řadou pokladen. Ten spočívá v tom, že nedovolují plátcům DPH posílat utrženou částku bez vyčíslení sazby DPH a s poznámkou Zvláštní režim. Ten znamená, že prodejci v momentě prodeje zboží neznají částku, ze které budou odvádět DPH.