Začala druhá masivní vlna EET: Některá turistická centra ruší prodej suvenýrů

Události ČT: Obchodníci začali tisknout první evidované účtenky. Babiš si koupil i ohřívač rukou (zdroj: ČT24)

Firmy a podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu musí od středy začít evidovat tržby. Už od 1. prosince loňského roku mají povinnost hotely či restaurace. Podle údajů Finanční správy se do obou etap reálně zapojilo něco přes 116 tisíc podnikatelů. Tedy ani ne polovina počtu, který ministerstvo původně očekávalo. Systém fungoval bez větších potíží, někteří drobní prodejci se ale kvůli evidenci rozhodli své obchody zavřít. Na otázky ohledně EET odpovídal v pořadu 90' ČT24 generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

„Ty údaje, které Finanční správa hlásila, zahrnují i různé jednorázové obchody, které fungují jen pár měsíců v roce,“ poznamenal k rozdílu v počtech ministr financí Andrej Babiš (ANO). Je přesvědčen o tom, že stejně jako v první vlně bude i po spuštění druhé vlny EET dál přibývat podnikatelů, kteří požádají o autentizační údaje.

Ministerstvo financí počítá letos s tím, že by EET měla do rozpočtu přinést zhruba čtyři miliardy korun a nižší počet zapojených podnikatelů na tom podle Babiše nic nemění. „Sestavovaly se konzervativní odhady,“ dodal ministr financí.

Provoz elektronické evidence tržeb (EET) je po středečním zapojení obchodníků plynulý a bez problémů. Problémy nehlásí ani server Hlídač EET, jenž monitoruje dostupnost a rychlost komunikace pokladen podnikatelů se servery EET. Finanční správa kolem středečního poledne eviduje již téměř 300 milionů vydaných účtenek a zhruba 110 tisíc evidujících podnikatelů, potvrdila mluvčí správy Petra Petlachová s tím, že během dne lze čekat růst počtu podnikatelů, kteří tržby evidují. 

Náležitosti účtenky
Zdroj: ČT24/Podnikatel.cz

Autentizační údaje byly podle Finanční správy vydány většině podnikatelů ve velkoobchodu a maloobchodu, kteří musejí od středy evidovat tržby. Přidali se k provozovatelům ubytovacích a stravovacích služeb, pro něž je EET povinná od loňského 1. prosince. Po obchodnících budou následovat další obory podnikání. Vláda si od evidence tržeb slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Kdo více vyrábí, může se zapojit později

Druhá vlna nebyla zcela jednoznačná v tom, koho se vlastně týká. Princip je následující. Pokud obchodník převážně přeprodává zboží, evidovat by měl. Pokud více vyrábí, může se zapojit později.

Účtenky tak zákazník nemusí dostat například u řezníka, který sám vyrábí uzeniny. Naopak ten, který nabízí už hotové výrobky, ji vydat musí. Podobně na tom jsou květináři. Pokud kytky pouze prodávají, platby registrují už teď, pokud spíš vážou kytice a dělají věnce, zatím nemusí.

Rozdílně k evidenci přistupují i lékárny. „EET je povinná pro veřejné lékárny. Lékárny, které spadají pod příspěvkové organizace, jsou z povinnosti reportovat vyjmuty,“ podotýká vedoucí lékárny IKEM a člen představenstva České lékárnické komory Michal Hojný.

Podobně to je i u zařízení, která patří samosprávám anebo státu. Lékárníci původně chtěli, aby povinnost hlásit tržby neměl nikdo z nich.

Rozjezd druhé vlny také upozornil na problém se zabezpečením dat. Ingrid Dedková, která vlastní obchod s potřebami pro domácí zvířata, si chtěla elektronickou pokladnu spustit už v pondělí. Systém ji ale pustil k údajům jiného obchodu. „Všechny údaje cizí - IČO, DIČ, zaměstnanci, na všechno jsem se tam mohla podívat,“ přibližuje Dedková. Nakonec dostala nové přihlašovací údaje a na daňový portál teď přístup má. Druhá podnikatelka ale zatím ne.

Podle náměstkyně ministra financí pro daně a cla Aleny Schillerové je to jediný případ, kdy došlo k tomuto pochybení. „Bylo to selhání lidského prvku. Okamžitě jsme udělali opatření, aby se to neopakovalo,“ dodala.

Zmizí suvenýry z infocenter?

Větší turistická a informační centra na jižní Moravě se zapojila do EET, přestože jim to zákon nenařizuje, jsou-li zřizovaná obcemi. Důvodem je snaha zachovat komisní prodej některých suvenýrů, které by musely jinak z nabídky zmizet.

Zapojení prodejců do EET probíhá zatím bez problémů (zdroj: ČT24)

Některá infocentra už dříve komisní prodej postupně utlumila, například v Mikulově, a některá jej ke smůle drobných lokálních výrobců zrušila. Ve Velkých Pavlovicích nabízeli mandle z mandloňových sadů v Hustopečích. „Bohužel si prodejce musí najít jiný prodejní kanál. Komisní prodej tvořil jen zlomek tržeb a do budoucna o něm neuvažujeme,“ řekla tamní tajemnice Jitka Krátká.

Výrazné problémy zatím nehlásí obchodníci v menších obcích. Například bez větších problémů funguje EET v malé samoobsluze v Lošově u Olomouce. Odezva pokladního systému je rychlá a zákazníci při čekání na zaplacení zavedení EET nepostřehli. Prodavačka řekla, že venkovská samoobsluha pokladní systém testovala několik týdnů a náběh EET byl proto hladký. Ani družstvo COOP v Havlíčkově Brodě nezaznamenalo problémy. „Žádné komplikace nejsou,“ řekl předseda družstva Vladimír Stehno. 

Bez problémů evidují i některé e-shopy. Například obchod rajpneu.cz přijal platbu platební kartou přes internet a do několika minut zaslal fakturu včetně identifikačních údajů k EET.

Podle šéfa prodejce pokladních systémů Shoptet Miroslava Uďana má systém aktivovaný zhruba polovina e-shopů, kteří tuto povinnost mají. „Přibližně jedna třetina e-shopařů má současně i kamenný obchod. Dá se říci, že jsou disciplinovanější, v 90 procentech případů měli EET včas nastavené,“ uvedl.

Startuje druhá vlna EET (zdroj: ČT24)

Jednatel společnosti eKasa.cz Luboš Kasík řekl, že v posledních dnech zaznamenávají až 3000 hovorů na zákaznické lince, což je trojnásobek běžného provozu. „Zákazníci mají vesměs stejné dotazy jako při první vlně – jak nahraji certifikát a zprovozním eKasu,“ dodal.

Do další vlny evidence tržeb nespadají například obchodníci, kteří přijímají pouze platby převodem z účtu na účet. Část podnikatelů, kteří současně s maloobchodem podnikají v pohostinství, využila své autentizační údaje získané pro první vlnu.

Na druhou stranu, některé firmy již kvůli EET skončily. To je případ třeba second handu a galanterie na náměstí v Hodkovicích nad Mohelkou na LIberecku.Ukončení podnikání v městečku s třemi tisíci obyvateli zvažovala i Jiřina Sppaertsová, která má na náměstí obchod s dárkovým zbožím. Nakonec ale pokračuje dál, i když musela do elektronické pokladny investovat 11 tisíc korun. Teď jí budou chybět na nákup nového zboží. Zdražovat se přesto nechystá, už by to bylo neprodejné, řekla.

  • Obchod s motorovými vozidly, kromě motocyklů (NACE 45.1)
  • Obchod s díly a příslušenstvím pro motorová vozidla, kromě motocyklů (NACE 45.3)
  • Obchod s motocykly, jejich díly a příslušenstvím  (NACE 45.4)
  • Velkoobchod, kromě motorových vozidel (NACE 46)
  • Maloobchod, kromě motorových vozidel (vč. stánkového prodeje, prodeje na tržištích…) (NACE 47) 
  • NACE kódy. Klasifikace ekonomických činností dle Českého statistického úřadu.
  • Zdroj: etrzby.cz, ČSÚ

Jiné obchody zavřeli jejich majitelé pro to, že vzhledem ke svému věku se už nechtěli učit novým věcem anebo náklady na pořízení nové pokladny byly příliš vysoké.  „Měli jsme veliké investice, za tři pokladny jsme dali kolem 50 tisíce korun, k tomu budou ještě paušály za internetové připojení a další náklady,“ řekla majitelka cukrárny, restaurace a prodejny s potravinymi Jarmila Košková.

Jen spotřeba pásek do pokladen je podle ní kvůli EET třikrát větší než dřív, navíc to už není obyčejný papír, a tak jsou náklady vyšší. „Nebudeme si moci koupit jiné věci, které bychom chtěli, třeba novou lednici, která pro nás má větší přínos než nová pokladna,“ poznamenala majitelka.

Zvýšené náklady v souvislosti s EET se podle Koškové promítnou v růstu cen zboží v obchodech. Není to přitom o tom, že by se sama rozhodla kvůli EET sortiment zdražovat. „Zdražuje se už v nákupech, máslo a mléčné výrobky zdražily, dostáváme dražší zboží už od velkoobchodníků, marži budeme mít stejnou,“ řekla Košková. Nové kasy jsou podle ní pomalé, což zákazníky zdržuje. „Když si přijdou koupit dva rohlíky a salám ke svačině, často na účtenku ani nečekají,“ dodala.

Finanční správa již dříve také deklarovala, že kontroly dodržování EET zahájí okamžitě. Za závažné porušení zákona o evidenci tržeb přitom hrozí pokuta až 500 tisíc korun nebo uzavření provozovny. K zásadnímu porušení například patří, že obchodník nebude mít zařízení pro evidenci tržeb.

Vydán byl rovněž Metodický pokyn, který má podnikatelům poradit, jak postupovat v komplikovanějších případech u minoritní činnosti.