Krúpa dal kvůli OKD na policii podnět k obstavení Bakalova majetku

Skupina Arca Capital slovenského finančníka Pavola Krúpy podala na Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ) podnět k obstavení veškerého majetku podnikatele Zdeňka Bakaly. Podle firmy se Bakala podílel na vyvedení desítek miliard korun z černouhelné společnosti OKD.

Arca figuruje jako jeden z věřitelů v insolvenčním řízení OKD. „Podnět byl podán na policii v souvislosti s aktuálně probíhajícím trestním řízením, které je uskutečněno na základě námi podaných trestních oznámení týkajících se OKD. Ze strany policie jsme v minulých dnech obdrželi vyjádření o konání právě v tomto trestním řízení,“ uvedla mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

Vzhledem k pozici Arca Capital podle ní není možné z procesních důvodu zvolit podání podnětu soudní cestou, skupina proto zvolila podání na policii.

„Skupina Arca Capital požaduje zajištění peněžních prostředků na účtech Zdeňka Bakaly a zabezpečení podílů společností, kterými Zdeněk Bakala disponuje,“ uvádí tisková zpráva skupiny.

Pavol Krúpa
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Zdeněk Bakala ovládá mimo jiné společnost Economia, která vydává například Hospodářské noviny nebo firmu Luxury Brand Managment, provozující luxusní butiky v centru Prahy.

Podnět ale směřuje i proti Bakalovým nemovitostem. „Mezi nejhodnotnější z nich patří budova na Loretánském náměstí, která má sloužit jako budoucí Knihovna Václava Havla, Bakalovo honosné sídlo v obci Modrava nebo Forum Karlín. Dalším hodnotným majetkem, kterým Zdeněk Bakala disponuje, jsou rozsáhlé pozemky na Ostravsku,“ stojí ve zprávě skupiny Arca Capital.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej ČTK řekl, že k případu OKD si vyhradilo podávání informací Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. „K probíhajícímu vyšetřování se nebudeme nijak vyjadřovat,“ řekl ČTK Alexandr Dadam z ostravské pobočky zastupitelství.

Bakalův mediální zástupce Vladimír Bystrov sdělil ČTK, že „propagační kampaň pana Krúpy ani její jednotlivé epizody nebude Zdeněk Bakala komentovat“.

Problém OKD

Krúpa se v otázce OKD angažuje dlouhodobě. Již dříve nabídl, že firmu koupí. Členy představenstva a dozorčí rady firmy pak mimo jiné vyzval, aby získali od bývalých majitelů OKD zpět nadměrnou výši vyplacené dividendy z let 2006 až 2012. 

Bakala do letošního února spoluvlastnil společnost New World Resources (NWR), majitele černouhelné firmy OKD, která na sebe v květnu podala  insolvenční návrh. Obyvatele kraje Bakala popudil také prodejem více než 43 tisíc bývalých bytů OKD.

V celém OKD nyní pracuje i s dodavatelskými firmami přes 11 tisíc lidí, kmenových zaměstnanců je okolo 9500. OKD se dostalo do potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Soud ji poslal do úpadku. Pohledávky vůči OKD přihlásilo přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel. Věřitelé OKD v polovině srpna rozhodli o tom, že zadlužená společnost půjde do reorganizace

Vydáno pod