Fed po roce opět zvýšil úrokovou sazbu. Trumpovy stimuly prý ekonomika USA nepotřebuje

Americká centrální banka (Fed) zvýšila svou základní úrokovou sazbu, a to o čtvrt procentního bodu na 0,50 až 0,75 procenta. K navýšení přistoupil Fed po roce. Banka zároveň signalizovala, že v příštím roce bude tempo zvyšování úroků rychlejší.

Podle šéfky Fedu Janet Yellenové zvýšení úroků dokládá důvěru centrální banky v americkou ekonomiku. Upozornila rovněž, že ekonomika Spojených států podle jejího názoru nepotřebuje rozpočtové stimuly plánované budoucím americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Zvýšení základní sazby Fedu je v souladu s očekáváním analytiků a odráží solidní stav americké ekonomiky a vyhlídky na růst inflace. Krok Fedu povede k mírnému nárůstu úroků u některých úvěrů, napsala agentura AP.

Fed nyní předpokládá, že v příštím roce přikročí ke třem zvýšením úrokových sazeb, zatímco dříve počítal pouze se dvěma zvýšeními. Když ovšem loni v prosinci Fed přikročil k prvnímu zvýšení základní úrokové sazby za téměř deset let, jeho výhled předpokládal, že letos zvýší úrokovou sazbu hned čtyřikrát, a nakonec ji zvedl až teď, v samém závěru roku.

  • Do loňského prosince držel Fed základní sazbu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu na rekordním minimu 0,0 až 0,25 procenta, a to po sedm let.

Centrální banka předpověděla, že růst ekonomiky Spojených států v letošním roce dosáhne 1,9 procenta a napřesrok zrychlí na 2,1 procenta. Oproti zářijové prognóze tak odhady růstu v obou případech zvýšila o 0,1 procentního bodu. Yellenová upozornila, že ekonomický výhled by mohly ovlivnit změny v rozpočtové a hospodářské politice. Budoucí prezident USA Donald Trump po nástupu do funkce plánuje rozsáhlé výdaje na infrastrukturu, snižování daní a změny v oblasti zahraničního obchodu.

V případě míry nezaměstnanosti v USA očekává, že do konce příštího roku klesne na 4,5 procenta a na této úrovni zůstane také v roce 2018. V listopadu míra nezaměstnanosti sestoupila na 4,6 procenta, tedy na nejnižší úroveň za devět let.

Zjevně není zapotřebí, aby rozpočtová politika poskytovala stimuly s cílem přispět k návratu k plné zaměstnanosti.
Janet Yellenová
šéfka Fedu

Americké akcie reagovaly na aktuální rozhodnutí Fedu poklesem, Dow Jonesův index ztratil 0,6 procenta. Dolar naopak zamířil vzhůru a vyšplhal se na téměř 14leté maximum vůči koši měn. Výnosy u dluhopisů americké vlády s kratší splatností se vyšplhaly na pětiletá maxima, napsala agentura Reuters.

Hrubý domácí produkt Spojených států se v letošním třetím čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o 3,2 procenta. Dosáhl tak nejrychlejšího tempa růstu za poslední dva roky. 

Vydáno pod